Auteur:

Gepubliceerd op: 30-10-2023

Hoe kan AI overheden helpen ondersteunen? Dat was het onderwerp van de hackathon Trefdag Vlaanderen Digitaal. Op 26 oktober werden de twee winnende teams bekend gemaakt: zij maken gebruik van AI om slim te ontharden en omgevingsvergunningen sneller te onderzoeken. Het zaadje voor het idee over de omgevingsvergunningen werd gelegd tijdens een ideatieworkshop georganiseerd door het Kenniscentrum Data & Maatschappij (KDM) en de VVSG (en met ondersteuning van VLAIO). 

 

Ronde tafel

Net voor de zomervakantie organiseerden de VVSG en het KDM een ‘ronde tafel’ voor lokale besturen. Bedoeling was om samen na te denken over hoe AI lokale besturen kan helpen. De beste ideeën van deze dag werden ingediend voor de hackathon Trefdag Vlaanderen Digitaal

 

Van uitdaging naar AI oplossing

Het KDM begeleidde de workshop en zette de uitdagingen op scherp. Vervolgens verkenden we met behulp van een ideatietool voor AI welke mogelijkheden AI biedt om deze uitdagingen aan te pakken. Lees in dit interview met Dorothee De Ganck (VVSG) alles over deze ‘ronde tafel’ in Oostende.  
 

Van 39 cases naar 2 winnaars

Uiteindelijk werden 39 cases ingediend voor de hackathon, waarvan de jury 21 ideeën, die allemaal gebruik maken van de kracht van AI, selecteerde. Tijdens de driedaagse hackathon op 16, 17 en 18 oktober werkten de teams doorlopend samen om in korte sprints zowel technisch als zakelijk nieuwe oplossingen te bedenken. De jury koos daaruit 4 finalisten, die op de Trefdag Vlaanderen Digitaal (26 oktober) een korte presentatie over hun project brachten. Na een spannende stemronde, wonnen de twee teams met de meeste stemmen de hackathon. 

Volgende projecten wonnen de hackathon: 

  • Winnaar Business-categorie: Stad Oostende, Gemeente Grimbergen, Departement Omgeving, en Dataroots creëerden een AI-tool om automatisch regelafwijkingen in vergunningsaanvragen te detecteren.
  • Winnaar Tech-categorie: Stad Brugge creëerde samen met ML6 en Cyclomedia een AI-tool om potentiële locaties voor vergroening in steden te detecteren.
     

Ideatieworkshop 

Het eerste winnende team vond z’n idee tijdens de ideatieworkshop net voor de zomer. Zij zetten door en werkten het initiële idee grondig verder uit tijdens de hackathon. We willen hen hartelijk feliciteren met hun overwinning!

Wil je graag meer weten over deze workshop? Contacteer dan: 

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor!
De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities.
Je leest er meer over op 
www.vlaio.be/lokalebesturen. #sterkondernemen

Dorothee De Ganck