Auteur:

Gepubliceerd op: 10-06-2022

Het Europees Comité van de Regio’s en de Vereniging van Oekraïense steden doen een oproep aan lokale en regionale overheden in Europa om voor kinderen uit Oekraïne zomerkampen te organiseren. 

De zomerkampen zullen gratis zijn voor kinderen, jongeren en hun begeleiders uit Oekraïne. Alle kosten van het verblijf van de kinderen in het kamp, ook voor de reis en de activiteiten tijdens het kamp, worden gedragen door de ontvangende lokale of regionale overheid, eventueel met een bijdrage van lokale particuliere partners. 

De doelgroep van het zomerkamp zijn: (1) kinderen en jongeren in de basis- en middelbare schoolleeftijd (van 6 tot en met 17 jaar) en (2) begeleidende zorgverleners (1 volwassene per 10 kinderen). 

 
Het is belangrijk dat kinderen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht, tijd kunnen doorbrengen met leeftijdsgenoten en gerichte psychologische hulp krijgen om hun emotionele toestand te stabiliseren en hen te helpen hun traumatische ervaringen te verwerken. Het overkoepelende doel is een ruimte te creëren waar de kinderen zich veilig kunnen voelen en een normaal leven kunnen leiden, met een evenwichtige dagindeling die kan helpen om hun weer vertrouwen in de toekomst te geven. 


Activiteiten in de openlucht, sport en revalidatie-activiteiten zullen hun lichamelijke en geestelijke gezondheid ten goede komen. Tijdens ontwikkelingsklassen kan elk kind of elke jongere nieuwe kennis opdoen en ervaren wat het is om in een vreemde taal te communiceren. 

Meer info vind je in de bijlage en op https://cor.europa.eu/en/news/Pages/ukraine-summer-camps.aspx

Ann Lobijn