Auteur:

Gepubliceerd op: 25-04-2023

Het hersteldecreet GAS 5 werd op vrijdag 21 april gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit zal in werking treden vanaf 1 mei 2023.

Dit hersteldecreet zorgt voor een aantal noodzakelijke aanpassingen aan het huidige regelgevend kader.

In eerste instantie wordt tegemoet gekomen aan de problematiek van het originele PV.  Het volstaat voortaan om een afschrift van PV te bezorgen aan de overtreder in plaats van het originele proces-verbaal.

Ten tweede is er een oplossing gevonden voor de vertalingen van dossiers voor buitenlandse overtreders. Het is niet meer noodzakelijk om alle documenten te vertalen. Het volstaat om de buitenlandse overtreder een informatiebrief te bezorgen. Deze informatiebrief moet voldoen aan richtlijn 2015/413/EU van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2015 ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie.

Tot slot wordt de termijn die de sanctionerend ambtenaar heeft om verweerschriften te beantwoorden verlengd. Deze wordt opgetrokken van 30 dagen naar 90 dagen. Dit wil zeggen dat de sanctionerend ambtenaar binnen de 90 dagen moet antwoorden op verweerschriften. Indien deze termijn overschreden is, wordt het verweer gegrond bevonden.

De VVSG vindt het positief dat er eindelijk een hersteldecreet is. Hierdoor worden een aantal praktische problemen voor de lokale besturen opgelost. Helaas wordt ook vastgesteld dat er nog steeds een aantal pijnpunten zijn waarvoor geen oplossing voorzien werd. Zo is er bijvoorbeeld nog steeds geen oplossing voor de problematiek van de rechtspersonen of de aanpak van recidive.

Meer info over de toepassing van GAS 5.

Melissa Rasschaert