Auteur:

Gepubliceerd op: 10-01-2024

Fluvius lanceert deze week een online "capaciteitswijzer" die toont onder welke voorwaarden er voor bedrijven afname of injectie mogelijk is op het elektrische middenspanningsnetwerk in heel Vlaanderen. Dat is belangrijke info voor bedrijven die een zwaardere netaansluiting nodig hebben of op zoek zijn naar geschikte locaties voor laadpaalparkings of wind- en zonneparken.

De uitfasering van fossiele brandstoffen zorgt dat voor veel meer toepassingen elektriciteit nodig is, en dat legt druk op de elektriciteitsnetten. Via een proactief investeringsplan zorgt Fluvius in de komende jaren voor extra netcapaciteit en zorgt het er tegelijk voor dat de beschikbare capaciteit maximaal kan worden ingezet. Die inspanningen zijn nodig om op termijn capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet te vermijden. Deze nieuwe tool biedt meer transparantie over de nog resterende capaciteit voor de aansluiting van nieuwe projecten die grotere elektrische vermogens nodig hebben of veel lokaal opgewekte groene stroom willen injecteren.

Dat is niet alleen van belang voor bedrijven, maar ook voor lokale besturen die actief werk willen maken van hun klimaatbeleid en de verduurzaming van hun energievoorziening. Denk maar aan inplanten van laadinfrastructuur, lokale hernieuwbare energieprojecten stimuleren of zicht krijgen waar mogelijk investeringen nodig zijn om congestieproblemen te vermijden als in hun lokale warmteplannen voor elektrificatie van de verwarming via bvb. warmtepompen gekozen wordt. De toepassing biedt enkel zicht op de actuele toestand van het middenspanningsnet maar niet op de toekomstige. Dit biedt een snel inzicht op de mogelijkheden voor het vlot verkrijgen of aanpassen van een middenspanningsaansluiting. Er wordt rekening gehouden met een marge om de groei op het onderliggende laagspanningsnet op te vangen, waarop gezinnen en kleine bedrijven zijn aangesloten.

Op het Vlaamse middenspannings distributienet zijn er vandaag geen grote problemen op het vlak van beschikbare capaciteit. Niettemin is de vraag naar grote elektrische vermogens de voorbije jaren erg hoog. Op het niveau van het transportnet komen we stilaan dichter bij een saturatiepunt, bijvoorbeeld in West-Vlaanderen.

Meer info op de website van Fluvius

Maarten Tavernier