Auteur:

Gepubliceerd op: 19-10-2022

In de zomer hebben we reeds aangekondigd dat er, na intensief overleg tussen de VVSG (in team met de OCMW’s van Gent en Antwerpen en samen met onze Waalse en Brusselse zustervereniging) en de POD MI, een nieuwe omzendbrief was opgemaakt met betrekking tot de berekening van de bestaansmiddelen in leefloondossiers.

Deze omzendbrief (7 oktober 2022) werd eindelijk publiek gemaakt en is terug te vinden op de website van de POD MI.

Het doel van de omzendbrief is velerlei:

  • de vereenvoudiging van de berekening van de bestaansmiddelen zou een administratieve verlichting moeten zijn voor de maatschappelijk werkers
  • duidelijke en coherente berekeningsbeginselen voorstellen
  • de berekeningswijze begrijpelijker maken voor cliënt en maatschappelijk werker

Deze gedeeltelijke aanpassing van de algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijke integratie past in een traject van volledige actualisatie van die omzendbrief. Een traject dat op aandringen van de 3 verenigingen van steden en gemeenten enkele jaren geleden werd opgestart en dat nog verdergezet wordt met het oog op een volledig herziene omzendbrief. Want een duidelijke, werkbare en begrijpelijke omzendbrief moet hét dagelijkse werkinstrument zijn voor de behandeling van leefloondossiers op de sociale diensten van het OCMW.

De omzendbrief, waarbij een verklarende presentatie beschikbaar werd gesteld, zal van kracht worden vanaf 1 januari 2023.

Peter Hardy