Auteur: Roman Cluytens
Gepubliceerd op: 03-05-2022
De langverwachte burgerbevraging over de toekomst van België werd vorige week gelanceerd. Via het digitaal platform www.eenlandvoordetoekomst.be kunnen burgers, het middenveld, de academische wereld, scholen, experten én lokale besturen hun mening, ideeën en aanbevelingen geven over de Belgische staatstructuur en vernieuwingen van de democratische spelregels.
Deze digitale burgerbevraging wordt niet gezien als een klassieke enquête. De federale regering verwacht dus ook niet dat de input representatief is voor de mening van de Belgen. Men ziet het eerder als een nationale brainstorm om nieuwe ideeën te vinden over de staatshervorming. Zo hopen ze een nieuwe dynamiek te realiseren in een debat dat normaal gezien door een handvol partijvoorzitters achter gesloten deuren gevoerd wordt. Dat valt zeker toe te juichen. Maar die nieuwe dynamiek kan er alleen maar komen als er ook veel nieuwe, creatieve en diverse input gegeven wordt op het digitaal platform. Om zoveel mogelijk mensen met diverse achtergronden en ideeën te bereiken, voorziet de federale regering enkele toolkits en dialoogmethodes voor groepen. In dialoog kunnen perspectieven uitgewisseld worden en komen er sterkere ideeën naar boven. Deze ideeën kunnen dan weer op het platform ingegeven worden: individueel, of vanuit de groep waarmee je in dialoog ging. Lokale besturen zouden van deze ondersteuning gebruik kunnen maken om bijvoorbeeld een dialoog over de staatshervorming in hun gemeenteraad op te zetten. Maar ze kunnen ook de scholen of middenveldorganisaties in hun omgeving aanmoedigen om hiermee aan de slag te gaan.
Om zo'n dialoog wat vlotter te laten verlopen is er een dialoogbox uitgewerkt door een team van experten. De dialoogbox is een interactieve leidraad die de groep doorheen drie uitdagingen gidst aan de hand van filmpjes, debat momenten en speelkaarten. De dialoogbox behandelt drie uitdagingen:
- Het grondplan: hoe organiseren we ons land? Wat zijn de grote bouwblokken en welke keuzes kunnen we hierin maken?
- De overheid en ik: Wat is de rol van de burger in het debat over de pensioenleeftijd?
- Verkiezingen: Hoe organiseren we verkiezingen? Is dat met opkomstplicht? Hoe groot moeten kieskringen zijn? Hoe groot mag de invloed van partijen zijn op de samenstelling van lijsten?
De dialoogbox met bijbehorend materiaal is helemaal gratis terug te vinden op de website: https://demain-toekomst-zukunft.be/pages/organisaties-organisations
Organisaties die een dialoogmoment organiseren rond een land voor de toekomst, kunnen beroep doen op verschillende experten. Wil je graag begeleiding bij de facilitatie van het dialoogmoment, neem dan vrijblijvend contact op met Wiske Verhaest van Levuur (wiske@levuur.be) en Wim Van Roy van de wakkere burger (wim@dewakkereburger.be). Het is ook mogelijk om één van de inhoudelijke experten uit te nodigen op je dialoogmoment:
- Prof. Patricia Popelier: Patricia.Populier@uantwerpen.be (uitdaging 1: grondplan)
- Prof. Jean-Benoit Pilet: Jean-Benoit.Pilet@ulb.be (uitdaging 2: de overheid en ik)
- Prof. Dave Sinardet: Dave.Sinardet@vub.be (uitdaging 3: verkiezingen)