Auteur:

Gepubliceerd op: 27-10-2021

De nood aan extra sociale woningen is hoog. Daarom wil de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) ook de private sector, zoals bouwfirma’s, projectontwikkelaars, … betrekken bij de bouw van nieuwe sociale woningen.

Dit najaar lanceert de VMSW drie oproepen aan de private sector. Bouwfirma’s, projectontwikkelaars en andere private actoren kunnen zo bijdragen aan een hoger aanbod sociale woningen in uw gemeente. Woningen gerealiseerd via deze oproepen, tellen mee voor het behalen van uw Bindend Sociaal Objectief.
 

Constructieve benadering overheidsopdrachten (CBO)


Op 1 oktober lanceerde de VMSW een nieuwe CBO, waarbij private actoren sociale huur- en koopwoningen op een eigen grond bouwen. Hierdoor activeren we gronden van private actoren voor sociale woningbouw. Deze procedure houdt ook een bespreking op het lokaal woonoverleg en een lokale woontoets in. Voor een CBO-project vraagt de private actor een lokale woontoets aan via het projectportaal van de VMSW.  De private actor verkoopt uiteindelijk de grond en de woningen aan een sociale huisvestingsmaatschappij.
 

Design & Build appartementen


Op 20 oktober lanceerde de VMSW Design & Build appartementen, waarbij private actoren appartementen bouwen op gronden van sociale huisvestingsmaatschappijen. De private actor stelt een aantal typeappartementen voor, die sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen afnemen via een raamovereenkomst. Hierdoor kan de geselecteerde private actor met één ontwerp op verschillende locaties appartementen bouwen. Doordat niet voor elke locatie een nieuwe procedure moet lopen, kunnen er sneller en op meer locaties sociale woningen gebouwd worden. De financiering en het beheer vallen onder de verantwoordelijkheid van de lokale sociale huisvestingsmaatschappij.
 

SVK Pro


Op 16 november volgt SVK Pro waarbij de private actor sociale huurwoningen realiseert om ze uiteindelijk voor minimaal 15 jaar te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor. Dit is de enige oproep waarbij private actoren niet verkopen, maar wel verhuren aan een sociale woonactor. Sociale verhuurkantoren hebben nu tot 31 oktober om hun behoeftepeiling in te dienen: hiermee geven ze aan deel te willen nemen aan SVK Pro en waar een private actor net woningen zou kunnen realiseren. Deze behoeftepeiling moeten sociale verhuurkantoren afstemmen met het lokale bestuur.

 

 

 

 

Joris Deleenheer