Auteur:

Gepubliceerd op: 05-10-2022

OCMW’s stellen in het kader van tijdelijke werkervaring (TWE) mensen te werk via een art.60§7 contract. Wanneer mensen in een erkend sociaal economie initiatief te werk gesteld worden ontvangt het OCMW hiervoor een verhoogde staatstoelage. Dit is een bijkomende financiële tegemoetkoming voor de OCMW’s. Deze tegemoetkoming zorgt ervoor dat de volledige brutoloonkost van de werknemer kan betaald worden.  

In 2021 werd het gebruik van de verhoogde staatstoelage geëvalueerd. De inzet van de middelen beantwoordde immers niet langer aan de realiteit. Om beter tegemoet te komen aan de bestaande noden van de OCMW’s, werd de maatregel verhoogde staatstoelage hervormd. Deze hervorming wil het beschikbaar budget verhoogde staatstoelage maximaal inzetten voor de doelgroep waarvoor het bestemd is. Alle andere voorwaarden blijven ongewijzigd.  

Basisbudget 

Binnen het bestaande budget van 34.722 696 euro ontvangen de OCMW’s, die in het verleden reeds ingezet hebben op TWE, een vast budget. Dit budget wordt berekend op basis van 3 refertejaren. Het budget van 2023 is gebaseerd op cijfers van de refertejaren 2017-2018-2019. OCMW’s die geen of een zeer beperkt contingent hadden, maar wel TWE trajecten hadden, ontvangen het budget van minstens 1 VTE.  
 

Flexibel budget 

Daarnaast - en anders dan in het verleden - wordt het restbudget via een flexibel systeem toegekend. OCMW’s zonder vast budget verhoogde staatstoelage kunnen bij de opstart van een individueel TWE traject in sociale economie een aanvraag verhoogde staatstoelage indienen. OCMW’s met een vast budget verhoogde staatstoelage kunnen na 30/6 -wanneer minstens 80% van hun bestaande budget is opgebruikt- bij de opstart van een individueel traject een aanvraag indienen.  

De VVSG is tevreden met deze aanpassing. De art. 60 tewerkstelling in sociale economie krijgt zo een extra financiële stimulans. Alle OCMW’s kunnen nu gebruik maken van het budget verhoogde staatstoelage alsook het per OCMW voorziene budget overschrijden.  Zo kan het budget verhoogde staatstoelage maximaal benut worden.

Via deze link kan je de omzendbrief van WSE, het bepaalde contingent per OCMW en het aanvraagformulier voor het flexibele budget terugvinden.  

FAq's verhoogde staatstoelage

Veerle Yskout