bosaanplanting Intercommunale Land van Aalst (ILVA)

Auteur:

Gepubliceerd op: 20-12-2022

Op 15 december reikte Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir boslabels uit aan de lokale besturen die de afgelopen jaren inspanningen leverden voor bosuitbreiding. 

De stad Gent spant daarbij de kroon met meer dan tien hectare aan nieuwe bossen waarvoor de stad een gouden boslabel kreeg. Bij een gouden boslabel krijgt de stad of gemeente een videoreportage met de burgemeester of bevoegde schepen om de bebossingsinspanning volledig te belichten. Gent kreeg vorig jaar al een zilveren boslabel.

"Ik roep alle lokale besturen op om het voorbeeld van Gent te volgen en alles uit de kast te halen om ook hun gemeente groener te maken." zegt Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving.

Vier besturen die elk meer dan vijf hectare nieuw bos aanplanten, kregen een zilveren boslabel: de provincie West-Vlaanderen, de gemeente Bornem, de Intercommunale Land van Aalst (ILVA) en de gemeente Merelbeke (brons in 2021). Bij een zilveren boslabel krijgt het lokaal bestuur een fysieke blikvanger die kan geplaatst worden aan de rand van het nieuwe bos. Zo komt het extra stukje natuur nog meer in de schijnwerpers te staan.

Negen andere besturen met meer dan 2,5 hectare nieuw bos kregen een bronzen boslabel: de steden en gemeenten Borgloon, Evergem, Oostende, Zaventem, Knokke-Heist (al in 2021), Nazareth, Heist-op-den-Berg en Brakel en de intercommunale Limburg.Net. Het lokaal bestuur krijgt daarvoor een digitaal label waarmee gecommuniceerd kan worden op websites of sociale media.

Voorwaarden voor het behalen van een boslabel
Om een boslabel te kunnen ontvangen, zijn er een aantal voorwaarden waaraan het bos moet voldoen:

  • Het aangeplante bos moet bestaan uit nieuw bos. Compensatiebos wordt dus niet meegerekend.
  • Het nieuwe bos moet op de eigen grond van de gemeente geplant worden. Er kan uiteraard wel samengewerkt worden met partners, zoals de bosgroepen, Bos+ of een natuurvereniging.
  • Het bos moet tenslotte ingegeven worden op www.bosteller.be, zo komt het automatisch in aanmerking voor een boslabel.

Labels zijn cumulatief: wanneer een lokaal bestuur eerst een bronzen label kreeg, dan komt het daarna nog steeds in aanmerking voor een zilveren en gouden boslabel en de bijhorende stimulansen. Wanneer een stad of gemeente rechtstreeks een zilveren of gouden boslabel haalt, krijgen ze ook de stimulansen van de 'lagere' labels.

4.000 hectare extra bos tegen 2024. Om die doelstelling mee te helpen realiseren, kunnen gemeenten rekenen op een gamma aan ondersteuningsmaatregelen, want bos uitbreiden doe je niet alleen. 

Zo is er een subsidie voor de aankoop van gronden tot 50.000 €/ha met een maximum van 75% van de prijs. En dan nog een subsidie van 5.400 €/ha voor de plantkosten. U vindt alle informatie hierover op bosteller.be/subsidies.

De Bosalliantie werkt momenteel samen met 160 lokale besturen om een bebossingsproject uit te werken. Weet u niet hoe eraan te beginnen? Hebt u begeleiding nodig? Stuur een mailtje naar meerbos@vlaanderen.be en de Bosalliantie zoekt de beste partij om u bij te staan.

Heeft jouw stad of gemeente onlangs een bos geplant? Vergeet het zeker niet in te geven op de bosteller, want elk bos telt. 

Gouden label

Zilveren labels

Bronzen labels

Steven Verbanck