Auteur:

Gepubliceerd op: 09-06-2022

De Vlaamse Regering heeft op 3 juni 2022 2 wijzigingen goedgekeurd in de taalvereisten voor taxibestuurders:

  1. De overgangsperiode voor het behalen van het taalniveau voor de huidige taxichauffeurs (die niet voldoen aan de taalvereiste) wordt met 2 jaar verlengd, tot en met 30 juni 2024.
  2. Het gevraagde taalniveau wordt aangepast van B1 (richtgraad 2.4) naar B1 (richtgraad 2.2).

Sinds 1 juli 2020 moesten taxichauffeurs in Vlaanderen al over een verplichte bestuurderspas beschikken en ten laatste 2 jaar na het verkrijgen van die pas een attest van taalniveau B1 (richtgraad 2.4) kunnen voorleggen. Die taalvereisten worden nu gewijzigd:

  • omdat het taalniveau B1 (richtgraad 2.2) meer geschikt is voor de uitoefening van de job en de taxisector met dit aangepast taalniveau de openstaande vacatures beter kan invullen.
  • zodat passagiers kunnen vertrouwen op een goede en veilige dienstverlening door blijvend in te zetten op een bepaalde taalvaardigheid bij taxichauffeurs.
  • om te voorkomen dat de komende maanden de bestuurderspas van zo’n 2.600 bestuurders, op een totaal van 8.300, ingetrokken wordt. 

Er volgt binnenkort een communicatiecampagne in samenwerking met de taxisector om de aangepaste taalvereiste kenbaar te maken, om te duiden hoe de huidige taxichauffeurs hier tegen 30 juni 2024 aan kunnen voldoen en waar ze zich kunnen inschrijven voor een opleiding binnen het reguliere circuit van het volwassenenonderwijs. Daarnaast worden specifieke informatiedragers uitgewerkt voor de taxisector. Ten slotte zullen taxichauffeurs die vandaag beschikken over een bestuurderspas maar nog niet over het juiste taalniveau vanuit de databank Centaurus2020 een bericht ontvangen met de informatie over hoe ze hun taalkennis kunnen verbeteren.

Onlangs werd ook een wijzing in de milieucriteria van de voertuigen (de ecoscore) goedgekeurd.

Meer informatie

Erwin Debruyne