Auteur:

Gepubliceerd op: 27-02-2023

Digitale uitsluiting blijft een belangrijke uitdaging. Digitalisering gaat razend snel maar niet iedereen heeft de digitale hulpmiddelen en vaardigheden om mee te zijn. Met het project digibanken wil de Vlaamse overheid lokale partnerschappen ondersteunen om het risico op digitale uitsluiting te verkleinen. Vrijdag 17 februari keurde de Vlaamse Regering de mogelijkheid tot verlenging van het project digibanken goed. Zo krijgen ze de kans om hun werking anderhalf jaar langer verder te zetten tot juli 2026.

54 digibanken in Vlaanderen

Na 5 oproeprondes in 2022 zijn in januari 2023 de laatste 19 digibanken uit de startblokken geschoten. Onder andere in het Maasland, de Zuidoostrand van Antwerpen, de Westhoek, het Waasland, Leuven-Noord, de Voorkempen en het Meetjesland gingen nieuwe initiatieven van start. Ook in de regio’s van Dendermonde, Hasselt, Genk, Deinze, Poperinge, Diksmuide kunnen binnenkort mensen terecht met hun digitale vragen. Dit bracht het totaal op 54 digibanken in 200 Vlaamse en 19 Brusselse gemeentes. Binnen een digibankwerking bundelen diverse actoren zoals lokale besturen, sociale economie-ondernemingen, opleidingsinstellingen en buurtgerichte organisaties de krachten om een efficiënte dienstverlening op te zetten. De dienstverlening voorziet in laagdrempelig en outreachend aanbod om kwetsbare burgers digitaal sterker te maken.

Verlenging voor anderhalf jaar

In het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht ontving het Departement Werk en Sociale Economie 50 miljoen euro uit de Europese RRF-middelen om lokale initiatieven op te richten om de digitale kloof te dichten. Na 5 oproeprondes werden er 54 digibanken gelanceerd, die via een projectondersteuning burgers zullen ondersteunen in hun digitale vragen tot eind 2024. Deze projectondersteuning is in totaal goed voor ongeveer 27 miljoen euro.

Vrijdag 17 februari keurde de Vlaamse Regering de mogelijkheid tot verlenging van deze digibanken goed. Concreet krijgen zij dit jaar nog de kans om met de resterende middelen anderhalf jaar langer te kunnen doorwerken tot juli 2026. De digibanken kunnen deze extra middelen gebruiken om hun werking te verduurzamen en nieuwe burgers te bereiken. Want digitale vaardigheden zijn dé vaardigheden bij uitstek waar we blijvend op moeten inzetten.

Meer info op: digibanken.vlaanderen.be

Joke Van Dyck