Auteur:

Gepubliceerd op: 04-07-2023

In het voorjaar konden gemeenten en steden zich kandidaat stellen voor VVSG begeleiding bij de participatieve uitrol van een warmtenet in een woonwijk of bedrijventerrein. Uit alle kandidaten werden 4 lokale besturen geselecteerd, die elk mogen rekenen op een co-financiering van €12.500 per traject voor het inhuren van de nodige expertise.

We stellen de kandidaten kort voor:

  • Mechelen: een ‘warmte-eiland’ in het Groot-Begijnhof (UNESCO werelderfgoed) met brouwerij ‘het Anker’ als te verkennen restwarmtebron.
  • Turnhout: een warmtenet voor de ‘Parkwijk’ met private en sociale huisvesting, 2 scholen, nieuwe en bestaande sportinfrastructuur, met doorkijk naar een stadsbreed warmtenet.
  • Beringen: een warmtenet voor het Bionerga-industrieterrein rond de cluster Biostoom, met kantoren, grote industriële spelers en nog te ontwikkelen zones.
  • Heusden-Zolder: een warmtenet voor de woonwijk ‘Onder de poort’ met een mix van sociale en private arbeiderswoningen (post-WOII). Mogelijke bron: rio- in combinatie met geothermie.

Tijdens de zomer zullen de betrokken besturen definitief beslissen en worden de openbare aanbestingen gepubliceerd, zodat er telkens een opdrachtnemer kan worden aangeduid en de trajecten concreet van start kunnen gaan in het najaar. 

VVSG Netwerk Klimaat zorgt ervoor dat alle geleerde lessen gedeeld worden met alle andere steden en gemeenten in Vlaanderen. 

Nu al aan de slag en op zoek naar inspiratie? Maak gerust gebruik van het voorbeeldbestek dat we hiervoor ter beschikking hebben.

Benieuwd hoever het staat met de 5 VVSG-begeleidingstrajecten bij de opmaak van lokale warmteplannen? Neem snel een kijkje op deze webpagina.

 

Gawein Van Daele