renovatie.png
Provider image

Het Digital Twin Wijkrenovatietool-project heeft als doel de realisatie van de (collectieve) renovatiedoelstellingen van het LEKP 2.0 te ondersteunen. Dit door gegevens en simulatieresultaten aan te bieden aan lokale overheden en de bredere bouwsector. Om dit te realiseren wordt een gestructureerde aanpak opgezet die bestaat uit drie opeenvolgende stappen, elk met bijbehorende tools.

Als eerste stap ontwikkelt het Digital Twin Wijkrenovatietool-project de Wijkrenovatietool, specifiek gericht op lokale besturen. Deze tool biedt diepgaand inzicht in interessante zones voor renovatie en in mogelijke collectieve strategieën op grote schaal, zowel voor verwarming als isolatie.

Vervolgens kan de Woonrenovatietool, als tweede stap, worden ingezet door het bevoegde Energiehuis in de betreffende stad of gemeente. Hiermee worden individuele burgers geholpen bij het bepalen van de optimale renovatiestrategie, wat kan leiden tot meer collectieve trajecten.

Ten slotte kunnen de gegevens uit beide tools, als derde en laatste stap, worden gedeeld met derde partijen via de Bi-directionele API. Voorwaarde is wel dat de juiste AVG-afspraken worden gemaakt in het kader van een openbare aanbesteding.  

De Woonrenovatietool biedt toegang tot alle gegevens die zijn verzameld in de Digital Twin Wijkrenovatietool op woningniveau, waaronder geometriegegevens, isolatiedata, technische installaties, en bewonerskenmerken. Deze gegevens worden voortdurend bijgewerkt en ontbrekende velden worden aangevuld door middel van VITO/EnergyVille gebouwalgoritmen.

De Woonrenovatietool voorziet voor elke individuele woning een overzicht van de verschillende renovatie-ingrepen en hun impact op zaken als EPC-label, besparingen, CO2-uitstoot, kosten en subsidies. Bovendien maakt de tool een financiële optimalisatie mogelijk van verschillende ambities op het gebied van CO2-uitstoot en EPC-label.

Op deze manier kan de energiecoach snel concreet advies geven over haalbare maatregelen die leiden tot verbeteringen van het EPC-label en reductie van CO2-uitstoot. De burger ontvangt direct het resultaat via een helder rapport.

Betrokken partijen

De Woonrenovatietool werd door VITO/EnergyVille ontwikkeld als een van de eindpunten van de Digital Twin Wijkrenovatietool. Vanuit het FOSSTER-project – dat staat voor Vlaamse One Stop Shop voor Energetische Renovatie – werd een link gelegd met de ontwikkelingen van VITO/Energyville. Het FOSSTER -project had namelijk ook de ambitie om een ‘digital renovation advice wizard’ te ontwikkelen. Daarom bundelden FOSSTER-partner Energiehuis WVI en VITO/EnergyVille hun krachten om de ontwikkeling van de Woonrenovatietool succesvol af te ronden.

Tips

Op dit moment richt de Woonrenovatietool zich uitsluitend op energiehuizen, maar de oplossing heeft het potentieel om uitgebreid te worden naar andere belanghebbenden, zoals lokale overheden en sociale huisvestingsmaatschappijen.

Resultaat

Op dit moment, in het eerste kwartaal van 2024, wordt de tool nog niet in ingezet. Echter, vanaf medio 2024 zal de oplossing volledig operationeel zijn en beschikbaar worden gesteld aan alle energiehuizen.

Toekomstplannen

Naast de reeds gerealiseerde functionaliteiten, is er een wishlist om de mogelijkheden van de Woonrenovatietool verder uit te breiden. De tool zou bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden voor appartementen, mits de nodige aanpassingen. Ook zou er gekeken kunnen worden naar verdere integraties tussen de Woon- en Wijkrenovatietool.

Praktische informatie

  • Ward Steeman (w.steeman@wvi.be)

  • VITO: Lukas.Engelen@vito.be (Woonrenovatietool), Pieter.bosmans@vito.be (Wijkrenovatietool) en Pieter Van Den Steen (projectleider)