Sommige mensen die kwetsbaar zijn stappen niet, uit zichzelf, naar het OCMW. Vele mensen kennen het aanbod en de mogelijkheden van een OCMW (en andere (hulpverlenings)actoren op het terrein) ook niet.

Hoe kan je, als OCMW, dan deze mensen op het spoor komen en eventueel helpen?

Wel, lokale teams van Kind en Gezin komen namelijk in aanraking met een aantal gezinnen, bijv. in het kader van een pasgeborene in dat gezin.

Als zij signalen opvangen van kwetsbaarheid/bijkomende noden die misschien (ook) kunnen opgenomen worden door of door toedoen van het OCMW, dan gaan zij deze kwetsbare gezinnen informeren over de mogelijkheden die er bestaan. Als het gezin in kwestie, zijn akkoord daarover geeft, dan kunnen de identificatiegegevens doorgegeven worden aan de maatschappelijk werkers in een OCMW.

Deze maatschappelijk werkers op hun beurt gaan dan contact opnemen met het gezin in kwestie en gaan de mogelijke vragen helderder proberen te krijgen. Zij gaan eventueel een hulp- en dienstverlening in het OCMW en eventueel bij andere actoren opstarten.

De bedoeling is uiteraard om, op deze manier, de toegang van kwetsbare gezinnen tot de sociale hulp- en dienstverlening te vergroten.

De VVSG en het Agentschap Opgroeien, kortgezegd ‘Opgroeien’, hebben hiervoor een voorstel-samenwerkingsovereenkomst  en voorstel-protocol opgemaakt. De lokale besturen kunnen dit verder invullen, in functie van hun plaatselijk gemaakte afspraken.

Wat moet je hiervoor doen?

Stap 1

Na een overleg tussen het lokaal team Kind en Gezin enerzijds en het OCMW anderzijds, neemt het OCMW een beslissing (door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn of het Vast Bureau) waarin bepaald wordt of er samengewerkt wordt en hoe die samenwerking concreet gaat vorm gegeven worden. Dit kan minimaler en maximaler zijn. Minimaal kan dit gaan over de overeenkomst waarbij het lokaal team Kind en Gezin -gewoon- de identificatiegegevens van kwetsbare gezinnen doorgeeft aan het OCMW. Maximaler kan dit ook gaan over bepaalde acties die door het OCMW opgenomen worden.

Stap 2

Er wordt overlegd tussen de 2 organisaties over de concrete invulling en vorm van de samenwerkingsovereenkomst en het protocol.

Stap 3

Er wordt een goedkeuring gegeven over de beide documenten, door de beide instanties.

Stap 4 – Aan de slag

Het OCMW voorziet best een mailbox, gezamenlijk voor verschillende/alle maatschappelijk werkers, waarnaar de leden van de lokale teams Kind en Gezin de beveiligde mails kunnen sturen. En waarbij er in opvolging voorzien wordt.

Medewerkers van de lokale teams Kind en Gezin gaan dit document gebruiken voor het doorgeven van de identificatiegegevens.

En uiteraard contacteert een maatschappelijk werker de bewuste gezinnen op korte termijn, na het ontvangen van de mail, probeert hij/zij aan vraagverheldering te doen en te bekijken of het gezin graag bijkomende hulp- en dienstverlening wenst.

Stap 5 – Alle afgesproken zaken van het protocol naleven

Uiteraard moet hetgeen in de samenwerkingsovereenkomst en het protocol overeengekomen wordt, nageleefd worden.

 

Hieraan is geen kostprijs verbonden.

 

Bij inhoudelijke en technische vragen kan je terecht bij: info@opgroeien.be.