Samen met Mediawijs werken we tools uit om lokale besturen en andere e-inclusiepartners te ondersteunen. Bedoeling is je op weg te helpen met informatie, inspiratie en tips. Hieronder vind je een greep uit het aanbod. Op e-inclusie.be, de website van Mediawijs over digitale inclusie, vind je nog veel meer informatie en tools.

Inspiratiegids Zo start je een openbare computerruimte

Een openbare computerruimte is een belangrijke eerste stap in een e-inclusiebeleid. Maar hoe begin je hieraan? In deze inspiratiegids kom je alles te weten over de infrastructuur, de begeleiding die je moet bieden, een overzicht van partners enzovoort.

Download de inspiratiegids of bestel een gedrukt exemplaar bij Mediawijs.

In het filmpje hiernaast legt de burgemeester van Vlaminggem, de fictieve mediaangemeente van Vlaanderen, uit hoe zij te werk gaan met openbare computerruimten in de gemeente.

Brochure Digitale inclusie in Vlaanderen

Een e-inclusiebeleid maak je niet op je eentje, je doet het best samen met partners.  In deze gids lees je een aantal goede praktijken. Daarnaast vind je een handig overzicht van mogelijke partners en organisaties die bovenlokaal aan e-inclusie werken.

Je kan de brochure downloaden of een gedrukt exemplaar bestellen.

Beleidstool digitale inclusie

De beleidstool digitale inclusie inspireert en ondersteunt lokale besturen om een visie en een beleid rond digitale inclusie op te stellen of om een bestaande werking uit te breiden. De beleidstool is opgebouwd uit de 4 pijlers: toegang, vaardigheden, dienstverlening en de lokale regierol.

Je vindt de beleidstool op de website van Mediawijs.

Toolbox digitaal inclusieve wijk

Wat kan jij doen rond de pijlers toegang, individuele ondersteuning, ondersteuning in groep, digitale oefenkansen en lokale regierol? Laat je inspireren door de toolbox die Antwerpen, Gent en Kortrijk uitwerkten.

Deze fiches zijn bedoeld om te inspireren en tips te geven over acties die je kan uitproberen. Je kan er vrij uit kiezen en er je eigen variaties op maken.

De toolbox vind je op de website van digitaal inclusieve wijk.

Je kan hem ook bestellen bij Mediawijs.

Brochure Aan de slag als digihelper

Deze brochure bevat praktische tips voor zowel formele als informele digihelpers om personen die digitaal uitgesloten dreigen te worden te herkennen, te begeleiden, en door te verwijzen.

Je kan de brochure downloaden van de website van Mediawijs.