Keicha2.png
Provider image

Keicha Verstraete staat elke ochtend op met een missie: als maatschappelijk werker bij het OCMW van Koksijde verlicht ze de lasten van mensen in nood. Haar reis naar deze rol begint met een diepgewortelde drang om te helpen. "Ik was altijd al het luisterend oor, de zorgzame aanwezigheid in mijn vriendenkring en familie."

Na haar studie sociale wetenschappen aan de Artevelde Hogeschool en een gespecialiseerd jaar in Geestelijke Gezondheidszorg, staat Keicha voor een keuze. Ze waagt een sprong in het ongewisse en solliciteert bij het OCMW, een beslissing die haar ogen opent voor een wereld van mogelijkheden. "Het OCMW was aanvankelijk geen bewuste keuze, maar het werd al snel een openbaring," vertelt ze enthousiast. 

Haar eerste periode bij het OCMW van 2016 tot 2019 is een periode van groei en ontdekking. Desondanks lonkt de privésector, en Keicha besluit haar horizon te verbreden. Deze zijspring, hoewel leerzaam, bevestigt haar ware passie. "Het was een waardevolle ervaring, maar het sociale contact, de impact die ik kon hebben, dat miste ik enorm."  

Sinds vorig jaar zit ze terug op haar vertrouwde post. "Dit is waar mijn hart ligt," zegt ze met overtuiging. Haar dagen bij het OCMW zijn gevuld met het bieden van een eerste toevluchtsoord aan mensen in nood. "Elke intake is een nieuw verhaal, een nieuwe kans om iemand te helpen," legt ze uit. De variatie en de mogelijkheid om daadwerkelijk een verschil te maken in iemands leven, geeft haar ongelooflijke voldoening. 

“Intake’ wordt door velen als zwaar beschouwd. Het is niet altijd makkelijk, soms zelfs ronduit zwaar, maar voor mij is het waar de essentie van mijn werk ligt." Keicha komt er direct in contact met mensen die vaak door een moeilijke fase in hun leven gaan. "Deze gesprekken vereisen niet alleen empathie en geduld, maar ook een scherp inzicht om te bepalen hoe het OCMW het beste kan helpen. Soms is het iets kleins, een advies of een nuttige doorverwijzing, dat een groot verschil kan maken. Je biedt mensen een weg vooruit, een sprankel hoop. Dat maakt elke intake onvergetelijk en waardevol.” 

Keicha spreekt met passie over een specifieke casus die haar diep heeft geraakt. "Het gaat om een vrouw met een alcoholverslaving, volledig geïsoleerd, zonder netwerk." Met toewijding en empathie begeleidt ze haar naar een opname. "Wanneer ik haar later weer ontmoet, omhelst ze me, wenend. Ze zei dat het door mij was dat haar leven was veranderd. Dat moment zal ik nooit vergeten." 

Over de uitdagingen van haar werk: "Soms is het frustrerend, vooral als andere instanties niet meewerken of het OCMW zien als de instantie ‘die alles maar moet oplossen’, of wanneer cliënten ongeduldig worden. Maar je leert omgaan met deze uitdagingen," zegt ze.  

In een wereld waar complexiteit en verandering de norm zijn, vindt Keicha haar kracht in menselijk contact en medeleven. "Het is niet altijd eenvoudig, maar het is altijd de moeite waard," concludeert ze. Een enkele persoon kan echt het verschil maken.”