vuilbak.png
Provider image

Maarkedal maakt sinds afgelopen zomer gebruik van slimme sensoren van het bedrijf Rebin. Deze sensoren zijn geïnstalleerd in bestaande vuilnisbakken en geven aan of ze vol zijn of niet. Op deze manier kunnen de ophalers precies bepalen of ze al dan niet langs moeten komen. Het systeem verbetert aanzienlijk de efficiëntie van het ophaalproces en draagt bij aan een milieuvriendelijkere aanpak.

In Maarkedal staan in totaal 73 vuilnisbakken. Om deze allemaal te ledigen, moeten de ophalers heel wat kilometers afleggen. Tot nu toe werkte de gemeente met een vaste ophaalronde, maar vele vuilnisbakken zaten vaak nog niet vol als de ophaler passeerde. Om efficiënter te kunnen werken, gebruikt Maarkedal voortaan slimme vuilnisbakken. Die kunnen tot 50 procent op tijd en kilometers besparen, en reduceren bijgevolg ook brandstofkosten en CO₂-uitstoot. Daarbovenop bespaart de gemeente tot 70% aan plastic afvalzakken. De nieuwe methode is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt eveneens dat werknemers meer tijd hebben voor andere taken.

Het principe is simpel, sensoren geven meerdere malen per dag aan hoeveel een vuilnisbak exact is gevuld. Op basis van deze gegevens wordt dan via een softwareapplicatie een optimale ophaalroute uitgestippeld. Zo passeren de ophalers enkel langs de volle vuilnisbakken, en wordt veel tijd bespaard. Evenzeer licht de applicatie de gemeente ook tijdig in wanneer vuilnisbakken vol zijn, waardoor overvolle vuilnisbakken en dus bijgevolg ook omliggend zwerfvuil vermeden worden. Bovendien bewaart de applicatie allerlei data zoals zwerfvuil en- sluikstortlocaties, hoe vaak een bepaalde vuilnisbak werd geledigd, hoeveel kilogram afval er werd opgehaald enz. Op basis van deze gegevens kan het vuilnisbakkennetwerk in de gemeente verder worden geoptimaliseerd.

Betrokken partijen

Rebin – ontwikkelaar van de toepassing

Maarkedal – gemeente die gebruik maakt van de toepassing

Tips

De softwareapplicatie is zeer gebruiksvriendelijk opgesteld en vergt geen specifieke opleiding of voorkennis. Bovendien begeleidt het team Rebin het personeel bij de implementatie van het systeem en staat het altijd klaar om eventuele problemen te verhelpen. Ook de installatie van de sensoren neemt Rebin op zich, een up-to-date vuilnisbakkenplan dat door de gemeente ter beschikking kan worden gesteld kan hier zeker en vast bij helpen, maar is geen vereiste.

Resultaat

De resultaten dankzij het monitoringssysteem van Rebin zijn veelbelovend. De benodigde tijd om de vuilnisbakken te ledigen werd gehalveerd. Ook de afgelegde afstand (en bijgevolg brandstofverbruik en CO2 uitstoot) werd met 43% gereduceerd.
Niet te onderschatten is de reductie van net geen 70% aan plasticafvalzakken, wat naast een kostenbesparing ook een impact heeft op het verminderen van plastic afval.

Een bijkomend voordeel is het voorkomen van overvolle vuilnisbakken, wat het straatbeeld aanzienlijk verbetert. Kortom, het monitoringssysteem van Rebin heeft zich bewezen als een waardevolle bijdrage aan een effectiever, efficiënter en milieuvriendelijker afvalbeheer voor de gemeente.

Toekomstplannen

Maarkedal heeft na een succesvol pilootproject afgelopen zomer beslist om de samenwerking met Rebin te verlengen. Ondertussen is Rebin ook met heel wat andere steden en gemeenten in gesprek. Ook in andere sectoren, gaande van ondergrondse glascontainers tot kledingcontainers, is Rebin momenteel actief.

Praktische informatie

Verantwoordelijke en contactgegevens

Looptijd: ± 1 maand vanaf opstart project tot lancering, afhankelijk van het aantal vuilnisbakken   

Maarkedal ontving een subsidie van 7.000 euro van Mooimakers voor het systeem van slimme vuilnisbakken