lokaal_20230201_12_estafette.png
Provider image

Dieter Wouters, burgemeester van Wuustwezel, kreeg het estafettestokje van burgemeester Irina De Knop uit Lennik, om een vragenlijstje à la Proust te beantwoorden. Aan het eind geeft hij het door aan een andere lokale politica/politicus, van een andere partij en ver van Wuustwezel.

Wat betekent je politieke functie voor jou? Het is mijn manier om te proberen een steentje bij te dragen aan de samenleving maar ook om dat steentje te verleggen in de rivier. Maar alleen bereik je niets. Het schepencollege, de administratie en vooral de grote groep inwoners die zich vrijwillig inzet voor onze lokale gemeenschap, zijn onmisbaar.

Wat was je eerste politieke daad (in de ruimste betekenis)? Als jonkie kon ik niet verkroppen dat de groendienst ons ‘kamp’ van struikgewas ieder jaar wegsnoeide. We schreven een brief naar de burgemeester. Diens handgeschreven antwoord deed me voor het eerst geloven dat we wat te zeggen hadden. Ik denk dat daar het vuur ontstaan is.

Kom je uit een politiek nest? Mijn ouders zijn al een leven lang geëngageerd. Ze zaten in het verenigingsleven en voerden campagne voor de partij waartoe ik nu behoor. Mijn vader had al toegezegd dat ik op de lijst zou staan, nog voordat ik wist dat de vraag gesteld was.

Wat zie je als je grootste prestatie? De fierheid van onze inwoners opkrikken. Er zijn uiteraard grote, mooie projecten gerealiseerd, maar ik ben vooral blij dat mensen meer dan ooit hun eigen bossen, wandel- en fietspaden ontdekken, naar de vele evenementen toe leven… Ze zijn #trotsopwezel.

Neem je dit ambt mee naar huis? Het lijkt me onmogelijk dat niet te doen.

Heb je vrienden in de politiek? Ja. Mijn schepenen zie ik vaker dan mijn vrienden en ik mag hen gelukkig als vertrouwelingen en intimi beschouwen. Maar ook buiten Wuustwezel en over de partijgrenzen heen zijn er mensen die ik graag zie. We delen dezelfde passie.

Met wie overleg je het eerst als je een belangrijke politieke beslissing moet nemen? Met mijn partner, mijn schepencollege inclusief enkele net gepensioneerde schepenen en ook met enkele mensen uit de administratie. Ze doen niet aan politiek maar bruisen van gezond verstand.

Wat vind je zelf je meest uitgesproken positieve eigenschap? Ik probeer vooral in elke situatie ‘mens’ te zijn in plaats van ‘overheid’. Echt, ik leef enorm mee met wat er met de inwoners gebeurt. Dat maakt het soms wat zwaar, maar het is de enige manier waarop ik dit wil en kan doen.

Welke eigenschap bij jezelf betreur je het meest? Dat ‘mens’ zijn vertraagt de besluitvorming soms wat. Dat is continu zoeken naar evenwicht. Iedereen mee krijgen is een illusie, maar we moeten het minstens ambiëren en blijven proberen.

Welke eigenschap waardeer je het meest bij een lid van een andere partij? De mogelijkheid om het partijpolitieke te overstijgen. Beleid maken voor de mensen, en dus niet voor jezelf of je partij.

Met welke historische figuur identificeer je je het meest? Daar kan ik echt niet op antwoorden… Fysiek zou ik wat van Boudewijn hebben, maar dat is dan wel het enige koninklijke aan me. (lacht)

Wie zijn je huidige helden? Ik kijk op naar sporters die echt doorzetten en enkel op zichzelf zijn aangewezen. Geen teamsporters dus, maar triatlonatleten of langeafstandslopers. Zo jezelf overwinnen vind ik bewonderenswaardig. Ook hang ik aan de lippen van sterke speechers. De hoogdagen van Obama waren een feest voor me. Check zeker zijn speech ‘Fired up? Ready to go!’ uit 2008.

Waar zou je nu het liefst zijn? Ik twijfel tussen twee extremen: een zonsondergang met het gezin ergens in Zuid-Amerika of aan de finish van een marathon waarbij ik onder de vier uur geraak. Ik kan de twee misschien combineren.

Welk woord of welke zin gebruik je te vaak? ‘Komt goed.’

Wat koester je het meest? Mijn gezin en mijn ouders.

Wat is volgens jou de diepste ellende? Een dierbare verliezen. Dit vermelden maakt me al bang.

Wat is je favoriete bezigheid? Een duurloop of in de tuin wat klooien met goeie muziek in mijn oren.

Ga je nog af en toe op café in de gemeente? Weinig. Ik ben na corona niet meer echt in gang geraakt wat dat betreft.

Wat is je motto? Dat wijzigt vaak. Dit raakte me, toen ik naar de tv-serie After Life keek: A society grows great when old men plant trees in whose shade they shall never sit.

Aan wie geef je de estafettestok door? Aan burgemeester Sofie Vandeweerd van Dilsen-Stokkem. —

 

Dieter Wouters is burgemeester van Wuustwezel | Beeld Bart Lasuy
Voor Lokaal 02 | 2023