01.png
Provider image

Het grote voordeel van het horloge is dat thuiswonende senioren, vrij kunnen blijven bewegen. Ze kunnen zonder zorgen de activiteiten voorzetten zoals ze altijd hebben gedaan maar met de geruststelling dat hulp oproepen kinderspel is.

De dienst voor gezinszorg van het Zorgbedrijf Sint-Truiden verdeelde sinds november 2020 zo’n 50 GPS-horloges. Hoewel het een eenvoudig concept is, heeft het nog niets aan kracht ingeboet. Integendeel! Tom Vijgen, de verantwoordelijke van de dienst voor gezinszorg, deelt een recente ontmoeting:  "Gisteren kwam ik toevallig een 83-jarige senior tegen. Hij had ons aanbod gezien in de infogids en zei meteen: ‘Dit is precies wat ik nodig had. Ik vergeet vaak mijn horloge als ik op pad ga, en met een smartphone kan ik niet goed overweg. Maar met mijn GPS-horloge zijn zowel mijn kinderen als ik gerust. Met een druk op de knop kunnen ze me vinden. Ik heb zeven kinderen, en soms maken ze zich zorgen of het nog veilig is voor me om alleen te wonen. Maar dankzij dit horloge kan ik met een gerust hart thuis blijven en doen wat ik graag doe.'" 

‘Het GPS-horloge gebruiken we vaak bij mensen met dementie die nog thuis wonen en neigen naar dwaalgedrag,’ gaat Tom verder. ‘Meestal vinden ze de weg terug naar huis, maar als dat niet lukt, kan men hulp inroepen met een eenvoudige druk op de knop. De mantelzorger ontvangt een melding en belt via het horloge terug en krijgt de exacte locatie doorgestuurd. Maar niet alleen voor mensen met dementie is dit een handig systeem. Ook voor liefhebbers van fietsen die af en toe verdwalen, biedt het geruststelling. Of ouderen die bezorgd zijn om te vallen, schaffen dit horloge graag aan. Want als je valt, heb je niet altijd je telefoon bij de hand, maar met dit horloge kun je meteen om hulp vragen."  

‘Natuurlijk bestaat er al een personenalarm systeem (PAS),’ vult Tom aan. ‘Maar we merken dat veel mensen toch de voorkeur geven aan het GPS-horloge. Bij een alarmsignaal activeert het PAS direct veel formele hulp, terwijl je bij het horloge eenvoudig zelf kunt instellen wie het alarm ontvangt. Indien nodig kan de mantelzorger snel even langskomen zonder al te veel aandacht te trekken. Bovendien beslist de persoon zelf wie hem kan volgen, zonder verdere monitoring en dus zonder privacy problemen." 

‘Het grote voordeel van het horloge is dat thuiswonende senioren, vrij kunnen blijven bewegen. Ze kunnen zonder zorgen de activiteiten voorzetten zoals ze altijd hebben gedaan maar met de geruststelling dat hulp oproepen kinderspel is,’ getuigt Tom. ‘We zijn hier als zorgbedrijf mee gestart, niet vanuit een commercieel oogpunt maar omdat we een grote behoefte zagen bij gebruikers van de dienst voor gezinszorg. Daarom gingen we op zoek naar een laagdrempelige oplossing. We wilden geen groot systeem, maar wel de mogelijkheid om snel familie op te roepen, indien nodig. Als dienst zien we het als onze rol om thuiswonende senioren bewust te maken en te ondersteunen bij de installatie indien nodig. Eenmaal alles goed is geïnstalleerd en de gebruiker zich veilig voelt, zit onze opdracht er grotendeels op. Natuurlijk blijven we graag een oogje in het zeil houden. Zo zorgen onze verzorgenden er mee voor dat het horloge altijd opgeladen als ze vertrekken.’  

‘We vinden dit systeem een enorme meerwaarde. Heel wat senioren gebruiken dit toestel graag. Het geeft een geruststellend gevoel, waardoor senioren niet hoeven in te boeten op hun activiteiten. Ze kunnen sociaal actief blijven en dat draagt bij aan hun algemene welzijn," concludeert Tom.