201104s_ooms01 kennisnetwerk_1.png
Provider image

Sander Ooms, gemeenteraadslid in Herenthout, kreeg het estafettestokje van Simon Verreet, districtsraadslid in Antwerpen, om een vragenlijstje à la Proust te beantwoorden. Aan het eind geeft hij het door aan een andere lokale politicus, van een andere partij en ver van Herenthout.

Wat betekent raadslid zijn voor jou?

Oei, zo’n moeilijke openingsvraag. Raadslid zijn vind ik een geweldige eer, al veertien jaar lang. De inwoners vertegenwoordigen en mogen werken aan een beter Herenthout is voor mij elke dag een uitzonderlijke kans.

Wat was je eerste politieke daad (in de ruimste betekenis)?

Misschien wel dat ik de stem van het lokale jeugd- en cultuurveld, waarin ik als groepsleider van de Chiro, voorzitter van de jeugdraad en organisator van het lokale festival Clamotte Rock opgegroeid ben, luider en meer deed klinken en doorwegen.

Kom je uit een politiek nest?

Helemaal niet. Thuis, bij familie en onder vrienden, werd er over (lokale) politiek gepraat en gediscussieerd. Het ontbreken van een band met een grote nationale partij of stroming vond ik een groot voordeel om me te engageren, een kans om heel bewust te kiezen voor een lijst die enkel lokaal actief was.

Wat zie je als je grootste prestatie?

Iets realiseren of veranderen is altijd het resultaat van een discussie of denkproces van een hele groep mensen. Hier deel van uitmaken en trachten constructief en positief mee te werken en te denken, vind ik een van mijn grootste prestaties of een van mijn betere eigenschappen.

Neem je dit ambt mee naar huis?

Uiteraard, het tegenovergestelde beweren lijkt me niet echt mogelijk of eerlijk. Mijn ambt en bijhorende verantwoordelijkheid probeer ik honderd procent op te nemen, en komt dus mee naar huis.

Heb je vrienden in de politiek?

Zeker en vast! Anders zou ik dit niet zo lang kunnen volhouden. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken, en net dat zorgt er mee voor dat ik vele collega’s, zowel uit de eigen partij als van de andere Herenthoutse partijen, ook oprecht vrienden mag noemen.

Met wie overleg je het eerst als je een belangrijke politieke beslissing moet nemen?

Mijn vriendin, familie en partijgenoten staan op de eerste rij. Ik neem zelden een belangrijke beslissing zonder deze uitgebreid af te toetsen of te overleggen.

Wat vind je zelf je meest uitgesproken positieve eigenschap?

Ik denk dat eerlijkheid en gedrevenheid mijn kenmerkende eigenschappen zijn.

Welke eigenschap bij jezelf betreur je het meest?

Stiptheid blijft al vele jaren een groot werkpunt.

Welke eigenschap waardeer je het meest bij een oppositielid?

Bij alle gemeenteraadsleden, oppositie of niet, geven mensen met dossierkennis, een open blik en eerlijke en directe communicatie, me een heel aangenaam gevoel.

Met welke historische figuur identificeer je je het meest?

Oei, daar heb ik nog nooit over nagedacht. Er zijn wel mensen waar ik naar opkijk en die ik heel erg waardeer. Ik probeer vooral mezelf te blijven en me heel erg bewust te blijven van al mijn beperkingen en mogelijkheden.

Wie zijn je huidige helden?

Alle mensen die positief en vrolijk in het leven staan, en er samen met een hoop anderen iets moois van willen maken, zijn stuk voor stuk mijn echte helden. En gelukkig zijn dezen nog steeds met heel velen.

Waar zou je nu het liefste zijn?

In de wereld en de tijd na de COVID-19-pandemie.

Welk woord of welke zin gebruik je te vaak?

Ja, maar… Wat is je meest gekoesterde bezit?

Dat is uiteraard familie en vrienden. Die komen altijd op de eerste plaats voor mij.

Wat is volgens jou de diepste ellende?

Zeker nu is eenzaamheid een van de ergste situaties. Het egoïsme bij sommige mensen is iets wat ik liever vandaag dan morgen zie verdwijnen.

Wat is je favoriete bezigheid?

Samen met vrienden en familie genieten van een gezellig avondje samen, uit eten gaan, samen een festival beleven of opbouwen, met een team vrienden iets op poten zetten, dat kan me veel deugd doen.

Ga je nog af en toe op café in de gemeente?

Ik ben heel graag tussen de mensen, met een pintje aan een van de talrijke Herenthoutse togen. Soms heb ik te weinig tijd, maar als het wel kan, geniet ik ervan.

Wat is je motto?

Blijf steeds eerlijk en open, zodat je elke avond recht in je spiegel kunt kijken. En probeer zoveel mogelijk te doen, in plaats van te blijven hangen bij “zeggen het te doen”.

Aan wie geef je de estafettestok door?

Aan Liesbeth Van der Auwera, burgemeester van Bree.