Auteur:

Gepubliceerd op: 07-02-2024

In de Bloemenwijk in Zoersel is vorig jaar een ambitieus wijkrenovatietraject gestart. De gemeente werkt er samen met burgercoöperaties om de bewoners te bewegen tot energetische investeringen.

Binnen het project zijn er 4 verschillende trajecten waar buurtbewoners kunnen instappen. De eerste 3 trajecten Renovatiewerf, Zonnewerf en Samenaankoop isolatie zijn bedoeld om de eigen woning duurzamer te maken. Naast persoonlijke begeleiding is er nog een collectief traject; de ‘burenwerf Bloemenwijk’. Hierbij wordt samen met de inwoners gezocht naar gezamenlijke oplossingen voor groene stroomopwekking, batterijopslag, energiedelen en deelmobiliteit.

De gemeente heeft via de diverse bijeenkomsten in dit traject gebruik gemaakt om de doelstelling uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 rond klimaattafels in te vullen. Zo kan Zoersel al dit engagement afvinken (of zelfs meer, want de teller staat op 213%).

Meer informatie over dit project kan je terugvinden in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat. Zoersel deelt hier alle relevante documenten, zoals de uitnodigingsbrieven, presentatie, samenwerking met Klimaatwerf… Zeer nuttig voor wie inspiratie zoekt voor de eigen klimaattafels.

Ook een interessante klimaatpraktijk delen? Je kan terecht op de praktijkendatabank of via netwerkklimaat@vvsg.be.

Maarten Tavernier