Auteur:

Gepubliceerd op: 11-01-2024

Op de laatste ministerraad voor de kerstvakantie keurde de Vlaamse regering nog enkele wijzigingen in de sociale huurreglementering principieel goed.
 

Strengere lokale binding

In de regels voor sociale huren geldt normaal algemene langdurige woonbinding. Dit betekent dat iemand die in de afgelopen tien jaar minstens vijf jaar onafgebroken in dezelfde gemeente heeft gewoond, voorrang krijgt. Nu kunnen gemeenten echter strengere lokale bindingseisen opnemen in hun toewijzingsreglement. Dit betekent concreet dat de gemeente prioriteit kan geven op basis van het aantal jaren dat een kandidaat-huurder in de gemeente woont of heeft gewoond. Als de gemeente meerdere striktere woonbindingseisen instelt, bepaalt zij de volgorde van voorrang. Deze mogelijkheid zou van kracht worden vanaf 15 september 2024.

 

Onderzoek naar eigendom in het buitenland verruimd

Momenteel hebben sociale verhuurders de mogelijkheid om onderzoeksbureaus in te schakelen, via een raamovereenkomst van de Vlaamse overheid, om na te gaan of een sociale huurder vastgoed in het buitenland bezit. Deze regeling wordt nu aangepast, zodat de verhuurder ook vergoed wordt voor verder onderzoek naar het bezit van onroerend goed in het buitenland gedurende de periode van sociale huur.

Meer informatie over deze twee bovenstaande veranderingen is te vinden in artikel 8 en 9 van het besluit van de Vlaamse Regering over de voorrangsregel voor lokale binding bij geconventioneerde huurwoningen, samen met de bijbehorende nota.
 

Gefaseerde uitrol centraal inschrijvingsregister

Zoals eerder aangekondigd, wordt het centrale inschrijvingsregister stapsgewijs ingevoerd. Vanaf 15 januari 2024 wordt het digitale platform van het centrale inschrijvingsregister beschikbaar gesteld voor woonmaatschappijen.

In een tweede fase, uiterlijk op 29 februari 2024, worden de lokale informatiesystemen voor toewijzingen van woonmaatschappijen gekoppeld aan dit digitale platform.

Uiteindelijk wordt op 18 maart 2024 het digitale platform opengesteld voor de burger.

Het besluit van de Vlaamse Regering over sociale huur, goedgekeurd op 22 december 2023, bevat de nodige overgangsmaatregelen. Voor meer informatie kun je het besluit en de bijbehorende nota raadplegen.
 

Meer aankondigingen

De Vlaamse minister van Wonen kondigde ook nog ander wijzigingen aan zoals een aanpassing van huurcontracten en het voorzien van een doorstroompremie. Tot nu toe heeft de Vlaamse regering hierover nog geen officieel besluit genomen.

Joris Deleenheer