Auteur:

Gepubliceerd op: 06-04-2023

Om tegemoet te komen aan de prijsstijgingen en het schaars aanbod van koelkasten met energiezuinige labels werd voor de periode van 1 november 2022 tot en met 30 juni 2023 het minimale kwaliteitslabel voor deze toestellen verlaagd naar label E. Er werd beslist om deze maatregel niet te verlengen, wat betekent dat vanaf 1 juli 2023 voor de aankoop van een koelkast met de kortingsbon minstens het label D vereist is.

Vanaf 1 juli 2022 besliste de Vlaamse Regering om de waarde van de kortingsbon te verhogen naar 250 euro. De kortingsbon bestond al voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine en koelkast en werd uitgebreid naar de aankoop van een diepvriezer en droogkast. Daarnaast werd de geldigheidstermijn aangepast naar twee jaar. De bon kan tot vier keer worden aangevraagd binnen deze tijdspanne, met een maximum van één aanvraag per toestel. De kortingsbon kan online aangevraagd worden via de website van netbeheerder Fluvius, waar ook een folder staat.

De federale regering besliste om de uitbreiding van het sociaal tarief naar personen met een verhoogde tegemoetkoming vanaf 1 juli 2023 niet te verlengen. De kortingsbon kan enkel aangevraagd worden door beschermde afnemers (recht op sociaal tarief). Het VEKA adviseert daarom om cliënten te ondersteunen en te informeren om proactief tot vier kortingsbonnen aan te vragen, die twee jaar geldig zijn. Daarnaast wordt verwezen naar de basisenergiescan die gratis is voor beschermde afnemers. De energiescan kan aangevraagd worden bij Fluvius, een energiesnoeiersbedrijf, de gemeente of het OCMW.

Nele Schroyen