Auteur:

Gepubliceerd op: 31-01-2022

'Staat je airkoe aan?', is de slogan van de campagne van de provincie West-Vlaanderen samen met de regionale en stadlandschappen om bomen in weides te stimuleren. 

In tijden van hitte en verdroging zijn bomen in de weide meer dan welkom voor het vee. Ze zorgen voor schaduw en verkoeling, en dragen zo bij tot het dierenwelzijn. Ze vormen als het ware de airconditioning in de graasweide. Dat weidebomen mooi staan in het landschap en bovendien een opsteker zijn voor de natuur, is natuurlijk ook mooi meegenomen. 

Dit idee past heel goed in de werf Vergroening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact waarin lokale besturen zich onder andere engageren om 1 boom per inwoner aan te planten en kan inspiratie bieden om ook elders mee aan de slag te gaan.  

De campagne maakt een onderdeel uit van een PDPO-project (Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling) 'bomen plannen, beheren, planten'. Het project richt zich in een latere fase ook tot tuineigenaars met infosessies rond klimaatbomen in particuliere tuinen. 

Meer info vind je op de website van de Provincie West-Vlaanderen.  
 

Maarten Tavernier