Auteur:

Gepubliceerd op: 25-04-2024

Op 22 april startte de 13de Week van de Valpreventie. Deze sensibiliseringscampagne spoort iedereen aan om beweeg- of wandelactiviteiten te organiseren. Ook heel wat lokale besturen zaten daarom tijdens de week van de valpreventie niet stil! 

Ontdek hier enkele geweldige initiatieven om actief en gezond te blijven! 

  • Maak kennis met de Volksspelenroute van Herselt! Deze unieke route leidt je door het prachtige domein van het woonzorgcentrum, waar je regelmatig bewoners tegenkomt samen met hun kleinkinderen. Bovendien staan er langs de routetoegankelijk fitnessoefeningen die ook de bewoners kunnen uitoefenen. 

  • In Bouwel staat de eerste Senpai Fit-o-meter van Vlaanderen! In het kader van de zorgzame buurt Bouwel is deze Fit-o-meter een absolute prioriteit van het lokaal dienstencentrum. Het circuit van 12 oefeningen is ontworpen om de fysieke conditie van elke 55-plusser te onderhouden of te verbeteren, met oefeningen gebaseerd op bewegingsvormen uit de judosport. Langs de route vind je infoborden met foto's, uitleg én QR-codes die je naar instructiefilmpjes leiden.  

  • De Kwispelstappers is een initiatief van Lokale Dienstencentrum Den Deigem en Den Abeel in Mechelen waar buurtbewoners samen met vrijwilligers wekelijks op stap gaan met een hond in hun eigen buurt. De wandelingen zijn aangepast per niveau en de afstand varieert per locatie. Ideaal om te bewegen, anderen te ontmoeten én voor dieren te zorgen. Na elke wandeling is er een leuke afsluiter waarbij iedereen gezellig bij elkaar komt voor een praatje en een drankje. 

  • Op 25 april vond het allereerste rollatortreffen plaats in Harelbeke!  Dit evenement was gericht op iedereen die gebruik maakt van mobiliteitshulpmiddelen. Van rollators tot wandelstokken en rolstoelen, iedereen was welkom! Er stond heel wat op het programma: een markt met handige hulpmiddelen en aangepaste kleding, beweegsessies, een informatieve sessie over valpreventie en zelfs een behendigheidsparcours. 

  • ️In 2023 begon in Affligem een reis op weg naar geluk tijdens de allereerste editie van 'de geluksHAPPYning'. Nu nodigen ze iedereen opnieuw uit om op tocht te gaan met de geluksdriehoek als wegwijzer. Onderweg maak je kennis met de levende bibliotheek, tips & tricks van de gezondheidsconsulent, de zorgboerderij en hippotherapie. 

  • Maak kennis met de Babbel Bike van het lokaal dienstencentrum Ruelenspark in Heverlee. Deze gloednieuwe riksja biedt een unieke kans om de buurt te verkennen, samen met een enthousiaste vrijwilliger. Voor wie op zoek is naar een gezellige bibliotheekuitstap met de kleinkinderen of gewoon zin heeft in een ontspannen fietstochtje, de Babbel Bike staat voor je klaar!  

  • Het OCMW van Ruiselede introduceert de Fun2Go duofiets, perfect voor wie niet meer zelfstandig kan fietsen. Met elektrische trapondersteuning is fietsen niet alleen gezond en therapeutisch, maar ook gewoon leuk!  

Joke Vandewalle