Gepubliceerd op: 01-12-2021

De start van oktober stond voor het 5de jaar op rij in het teken van de Week van de Handhaving, een themaweek in het teken van de zwerfvuilproblematiek. Maar liefst 194 Vlaamse gemeenten namen deel, met 3.001 GAS-vaststellingen, 2.391 aanmaningen en 340 PV’s voor zwerfvuil als resultaat. 

Bijna twee op drie Vlaamse gemeenten namen van 4 tot 10 oktober actief deel aan de Week van de Handhaving van Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tussen de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Acties kunnen gaan van doorgedreven communicatie over de zwerfvuilproblematiek tot opleidingen voor handhavers en het opdrijven van de effectieve controles. Samen zetten de Vlaamse gemeenten in totaal 499 acties op poten, met meer dan 2000 mensen die hun duit in het zakje deden.

Dubbel zoveel vaststellingen

Deze intensieve en breed uitgestippelde actieweek leverde opnieuw duidelijke resultaten op. Zowel het aantal GAS-vaststellingen, aanmaningen, PV’s en cameraregistraties verdubbelden in vergelijking met de Week van de Handhaving van vorig jaar. Deze mooie resultaten laten duidelijk zien dat lokale besturen deze problematiek serieus nemen, en de nodige acties en communicatie opzetten om hun stad of gemeente proper en leefbaar te houden.

Meer Vlamingen bewust van pakkans

In navolging van deze actieweek evalueerde Mooimakers ook de impact van de themaweek op de mentaliteit en attitudes van de bevolking. Uit dat onderzoek, uitgevoerd door Ipsos bij meer dan 600 Vlamingen, kwam naar boven dat meer Vlamingen de pakkans reëel achten voor personen die zwerfvuil dumpen of sluikstorten. Bijna 4 op 10 houdt er rekening mee dat het achterlaten van afval hen op een sanctie kan komen te staan, 6% meer dan het jaar ervoor. 63 procent gaf bovendien aan dat zij iemand in de directe omgeving zouden aanspreken mocht die persoon afval op de grond gooien. Een kwart heeft bovendien de intentie om dit ook bij derden te doen.

Nagenoeg alle Vlamingen (96%) vinden het vanzelfsprekend dat er sancties op het achterlaten van zwerfvuil en sluikstorten staan. Voor 8 op 10 Vlamingen mag daar een alternatieve straf tegenover staan, terwijl 45 procent vindt dat een geldboete op zijn plaats is. De acties in kader van de Week van de Handhaving hebben hun doel alvast niet gemist.