Auteur:

Gepubliceerd op: 26-01-2022

De federale regering onderzoekt momenteel verschillende steunmaatregelen in het energiedossier. De VVSG vraagt - samen met de koepelorganisaties Vlozo en Zorgnet-Icuro - om de bewoners van de woonzorgcentra en de assistentiewoningen niet te vergeten. Ook zij hebben recht op ondersteunende maatregelen tegen de stijgende energieprijzen.

De stijgende energieprijzen en eventuele maatregelen van de bevoegde overheden om deze onder controle te houden, worden ook in de woonzorgcentra en assistentiewoningen met argusogen gevolgd. De energiekosten swingen immers ook voor deze voorzieningen de pan uit. Meer nog, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zetten de woonzorgcentra in op o.a. ventilatie. Deze noodzakelijke preventieve maatregelen maken het nog moeilijker om de energiekosten in de woonzorgcentra en assistentiewoningen onder controle te houden.

De eventuele steunmaatregelen die nu op tafel liggen zijn de invoering van een ‘slimme btw-verlaging’ en de toekenning van een ‘energiecheque’. De drie koepelorganisaties vrezen dat deze onvoldoende rekening houden met de specifieke context van de Vlaamse woonzorgcentra, assistentiewoningen en hun 105.000 bewoners. De drie koepelorganisaties dringen er daarom op aan elke mogelijke maatregel ook van toepassing te maken op de bewoners van de woonzorgcentra en de assistentiewoningen.

Lees hier de brief die Vlozo, VVSG en Zorgnet-Icuro stuurden naar de federale regering.

Nathalie Debast