Auteur:

Gepubliceerd op: 02-02-2022

Als we de vermijdbare sterfte willen terugdringen, de bevolking meer levenskwaliteit willen bezorgen en ons zorgsysteem betaalbaar willen houden, moeten we heel snel veel meer aandacht en geld besteden aan preventieve gezondheidszorg. Dat vinden bijna 500 burgers, experten en organisaties, over sectoren heen. Door krachten te bundelen, willen ze allen constructief bijdragen aan een sterk preventief gezondheidsbeleid voor ons land, voor al onze burgers. En dit in nauwe afstemming met de deelstaten en de federale regering.

Voortbouwend op een intersectorale nationale oproep van oktober 2019 richtten een 15-tal geëngageerde mensen in mei 2021 een Preventieplatform op. Hun oproep aan burgers, het middenveld en beroepsorganisaties om zich achter het platform scharen, werd gehoord. Ze ondertekenden dit charter plechtig op zaterdag 29 januari in Vorselaar tijdens een gezonde openluchtsessie. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke en Jan Bertels, de kabinetschef van de federale minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke.

Het Preventieplatform wil een gesprekspartner van het beleid zijn, dat de bevoegde overheden en ministers ondersteuning geeft bij het uittekenen van hun gezondheidsbeleid met een sterke preventieve klemtoon.

De VVSG en de lokale besturen willen in het bijzonder deelnemen aan het Preventieplatform vanuit de visie en de claim dat dit bij uitstek een thematiek is waar de lokale besturen een belangrijke rol in moeten en kunnen spelen. We bevinden ons als lokale besturen dicht bij de burger en kunnen daardoor een sterker effect creëren in het preventieve gezondheidsbeleid. Vanuit die ingesteldheid vragen we de medewerking van andere overheden en de middelen en instrumenten om extra inspanningen voor het lokale preventieve gezondheidsbeleid te leveren. We zijn ervan overtuigd dat dit ook de beste resultaten voor de samenleving in haar geheel zal opleveren.

Veerle Cortebeeck