Auteur:

Gepubliceerd op: 02-02-2023

De VVSG schaart zich net als haar zusterorganisaties Brulocalis en UVCW achter de oproep om humanitair hulpverlener en landgenoot Olivier Vandecasteele onmiddellijk vrij te laten.  Ze doet dat door de petitie van Amnesty International te ondertekenen. Ook een heel aantal steden en gemeenten o.a. Gent, Doornik, en Knokke-Heist ondernamen al actie.  ‘De VVSG hecht veel belang aan waarden als solidariteit, respect en democratie. Door de petitie te ondertekenen roepen we Iran op om onze landgenoot onmiddellijk vrij te laten. We hopen uiteraard ook dat de federale overheid alles in het werk blijft stellen om zijn vrijlating te bekomen,’ aldus Wim Dries, voorzitter van de VVSG.  ‘We hopen samen met onze steden en gemeenten én hun inwoners een sterk signaal te geven.’ 

Olivier Vandecasteele werd op 24 februari 2022 gearresteerd door de agenten van de Revolutionaire Garde in Iran. Hij maakte op dat moment een korte reis in Iran, waar hij eerder woonde en werkte. Hij  werd eerst naar de Evin-gevangenis in Teheran gebracht, waar hij slachtoffer werd van mishandeling en langdurig in een isoleercel werd opgesloten. In augustus 2022 werd hij overgebracht naar een onbekende locatie. Zijn familie vernam dat hij momenteel in een keldercel zit zonder daglicht. Op 14 december 2022 werd Olivier Vandecasteele in Iran veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar.

Met de petitie roept Amnesty International Iran op om Olivier Vandecasteele onmiddellijk vrij te laten. Zolang hij vastzit, moeten de Iraanse autoriteiten kenbaar maken waar hij wordt vastgehouden, zorgen dat hij goed behandeld wordt, dat hij toegang krijgt tot een advocaat van zijn keuze en dat hij regelmatig contact kan hebben met zijn familie en met de Belgische consulaire diensten. 

De VVSG nodigt ook haar leden en hun inwoners uit om deze petitie te ondertekenen en deze actie zichtbaar te steunen. 
 

Nathalie Debast