Auteur:

Gepubliceerd op: 11-01-2023

Op 1 januari 2024 wordt België voor 6 maanden voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Om dit voorzitterschap meer glans te geven wil de Vlaamse overheid tijdens deze 6 maanden het rijke culturele landschap van Vlaanderen in de kijker zetten. Ze doet dit door een aantal geselecteerde publieksevenementen een voorzitterslabel te geven. Dit betekent concreet dat jouw event zal opgenomen worden in de agenda van het EU-voorzitterschap.

Organiseer je in de eerste helft van 2024 een publieksgericht event? Stel je dan kandidaat!
 

Wie komt in aanmerking?


Je bent een lokaal bestuur, culturele speler of middenveldorganisatie.

Je organiseert in de eerste helft van 2024 een publieksevenement in het culturele domein (met inbegrip van de historische, culturele, erfgoed- en sportieve tradities die Vlaanderen rijk is, net als de troeven die Vlaanderen kan uitspelen op het vlak van innovatie, technologie en wetenschap.)
 

Welke evenementen?


Een breed scala aan publieksevenementen komt in aanmerking: festivals, optochten, podiumvoorstellingen, tentoonstellingen, lezingen, concerten, manifestaties, enzovoort. Je moet wel een link kunnen aantonen met Europa of met de thema’s die aan bod komen tijdens het voorzitterschap.

Een andere belangrijk criterium om het label te krijgen is dat je met je event een internationaal publiek kunt aanspreken of een kwaliteitsvol internationaal programma kunt aanbieden. Evenementen die in 2023 al starten of die tot in de tweede helft van 2024 lopen, komen eveneens in aanmerking.

Er is geen financiële steun gekoppeld aan het label. Wanneer jouw evenement geselecteerd wordt, wordt deze mee opgenomen in de communicatie rond het Europees voorzitterschap. Jouw evenement wordt dan ook officieel deel van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad. Dat wil ook zeggen dat het zo wordt gepromoot, zowel naar het grote publiek als naar de internationale gasten die België in die periode verwelkomt. Je bereikt hiermee een breder (internationaal) publiek.
 

Hoe krijg je het label?


Dien voor 30 april 2023 jouw aanvraag in via de website van de Vlaamse overheid. Een jury selecteert dan de evenementen die het kwaliteitslabel zullen ontvangen.

Kris Versaen