Auteur:

Gepubliceerd op: 19-07-2023

Het Burgemeestersconvenant speelt een belangrijke rol in Vlaanderen en er zijn verschillende organisaties betrokken bij de uitvoering ervan. De VVSG fungeert als promotor van het Burgemeestersconvenant, terwijl de intercommunales en provincies optreden als bovengemeentelijke territoriale coördinatoren.

Sinds 2022 heeft het Secretariaat van het Burgemeestersconvenant officieel erkend dat Vlaanderen ook de rol van regionale territoriale coördinator op zich neemt. Dit komt doordat Vlaanderen al enkele jaren verschillende taken uitvoert die bij deze rol passen. Deze taken omvatten onder andere:

  • Ondersteuning bij het opstellen van CO2-inventarissen en het gebruik van de maatregelentool voor emissiereductie op gemeentelijk niveau.
  • Subsidiëring van het Netwerk Klimaat en het Lokaal Energie- en Klimaatpact voor steden en gemeenten.
  • Ondersteuning en subsidiëring van steden en gemeenten in het kader van de Blue Deal.
  • Coördinatie van het gewestelijk overleg rond het Burgemeestersconvenant.
     

Toevoeging van Vlaanderen als territoriaal coördinator

We willen jullie graag informeren dat het Secretariaat van het Burgemeestersconvenant Vlaanderen zal toevoegen als territoriaal coördinator aan de steden en gemeenten in Vlaanderen die één of meerdere versies van het Burgemeestersconvenant hebben ondertekend op het MyCovenant-platform. Op dezelfde manier zoals jullie provincies en/of intercommunales als territoriale coördinatoren hebben aangeduid.

Hierdoor krijgt de Vlaamse overheid een overzicht van de status en de prestaties van de steden en gemeenten in het kader van het Burgemeestersconvenant. De Vlaamse overheid krijgt ook toegang tot de gegevens die jullie invullen op het platform, omdat deze functionaliteit geldt voor alle territoriale coördinatoren in het MyCovenant-platform. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de Vlaamse overheid niet van plan is om deze gegevens te wijzigen.
 

Nog vragen?

Als je vragen hebt over deze toevoeging van het Secretariaat van het Burgemeestersconvenant Vlaanderen als territoriaal coördinator, kun je tot 30 september 2023 contact opnemen met een medewerker van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap via margot.vancauter@vlaanderen.be. Tenzij we een tegenbericht ontvangen, zal het Secretariaat van het Burgemeestersconvenant Vlaanderen worden toegevoegd als territoriaal coördinator aan jouw stad of gemeente.

Elke de Taeye