Auteur:

Gepubliceerd op: 06-03-2022

De Vlaamse regering zal de lokale besturen financieel ondersteunen voor de opvang, coördinatie en dienstverlening in de Oekraiense vluchtelingencrisis. De Vlaamse regering geeft 1000 euro per beschikbare plaats. Dit geldt alleen voor de plaatsen aangeboden door de gemeente, niet voor plaatsen van burgers.  Als voorwaarde vraagt Vlaanderen dat de plaats gedurende drie maanden beschikbaar is. Dit maakte de Vlaamse regering gisteren bekend in een webinar voor de lokale besturen.

Tijdens de webinar maakte de Vlaamse overheid ook bekend dat ze ook start met een Vlaamse Taksforce met de relevante Vlaamse beleidsdomeinen. Deze taskforce zal de coördinatie op zich nemen. 

De lokale besturen waren talrijk aanwezig. De VVSG stelde vast dat er bij de burgemeesters en lokale besturen een grote solidariteit en verantwoordelijkheidszin is om het nodige te doen om de vluchtelingen van het oorlogsgeweld in Oekraïne op te vangen.  Na twee jaar Covid, waarin de lokale besturen en de medewerkers al in de frontlijn hebben gestaan, is dit opnieuw een grote uitdaging voor de lokale besturen.

De VVSG vindt het alvast positief dat de Vlaamse regering dit initiatief heeft genomen en daarbij ook het federale niveau betrokken heeft.
De lokale besturen stelden veel vragen. Zo vragen de lokale besturen vlug meer duidelijkheid over:

  • de aanmelding en screening;
  • de precieze modaliteiten van de 1.000 euro;
  • consequenties voor burgers (verzekering, uitkering,…);
  • screening burgers;
  • financiering sociaal tolken;
  • impact op onderwijs;
  • psychosociale steun;
  • ...

Veel lokale besturen uitten eveneens hun bezorgdheid over logistiek en capaciteit. De eerstelijnsdiensten van de lokale besturen, dienst burgerzaken en maatschappelijk werkers staan vandaag al onder druk. Veel bezorgdheden ook over de duurzaamheid van de oplossingen.
De lokale besturen zijn alvast bereid om samen met de Vlaamse en federale overheid de uitdaging aan te gaan.

Sabine Van Cauwenberge