Auteur:

Gepubliceerd op: 28-06-2023

Bijna alle Vlaams steden en gemeenten ondertekenden het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 1.0 (en 2.0) en het Burgemeestersconvenant 2030.

Uiteraard willen we dat jullie zoveel mogelijk tijd en middelen kunnen steken in het ondernemen van acties en niet in de rapportering. Daarom willen we onderzoeken hoe we alles nog beter op elkaar kunnen afsstemmen. Door verder te bouwen op het bestaande engagement binnen het Burgemeestersconvenant kunnen we een tastbare laag aan acties toevoegen.

Zowel de mitigatiewerven als de adaptatiewerven komen zo goed als bij elke SECAP terug. Een integratie zou dus ook gewoon logisch zijn. 

We horen liefst eerst rechtstreeks van jullie hoe dit er het best uit ziet, alvorens we hiermee aan de slag gaan. 

Welke elementen van beide rapportages zijn wederzijds versterkend en welke zijn contradictorisch? Hoe zien we de methodologische cyclus? Hoe laten we de instrumenten zoals de CO2 inventarissen / de VITO maatregelenlijst en het Pactportaal optimaal werken om de werklast bij lokale besturen te verminderen zodat er meer focus overblijft voor de implementatie?

We horen graag jouw mening over bovenstaande vragen tijdens een onlineoverleg op donderdag 13 juli (10.00-11.30). Schrijf je alvast in, dan bezorgen we jou enkele dagen op voorhand een uitnodiging.

Elke de Taeye