Auteur:

Gepubliceerd op: 20-12-2022

De Vlaamse regering wil de zorgraden meer slagkrachtig maken. Zij wil dit doen door de rol van de lokale besturen te versterken, de betrokkenheid van het welzijnsveld te verhogen en de opdrachten te actualiseren. Op 9 december keurde de Vlaamse regering de nota hierover goed.

De nota bestaat uit een aantal hefbomen. Ten eerste vereenvoudigen de opdrachten van de zorgraden. Ten tweede is er een bredere kijk op het lidmaatschap en een meer open visie rond de samenstelling van de bestuursorganen. Zo zal de cluster welzijn zal versterkt worden met VAPH-voorzieningen en voorzieningen die gefinancierd worden door het Agentschap Opgroeien (bv. Huizen van het Kind). Het aantal leden tussen de clusters kan verschillen maar stemgewicht tussen clusters blijft hetzelfde. Ten derde komt er een onderlinge afstemming van de beleidscycli van lokale besturen en zorgraden. De zorgraad kan input geven voor de meerjarenplannen van de lokale besturen van de eerstelijnszone. Daarnaast zal de zorgraad in het eigen meerjarenplan moeten aangeven welke acties aansluiten bij de lokale beleidsplannen. Tot slot zal de financiering van de zorgraad voldoende moeten zijn om coördinatoren en medewerkers te vergoeden, middelen in te zetten om de samenwerking tussen de verschillende actoren te faciliteren, middelen voor vorming en opleiding. De Vlaamse regering voorziet alvast 40.000 euro subsidie extra voor elke zorgraad (voor Gent en Antwerpen-Centrum is dit 80.000 euro) voor de periode december 2022 tot 30 november 2023.

De goedgekeurde nota vormt de basis van een herziening eerstelijnsdecreet en een wijziging van het uitvoeringsbesluit rond de erkenning en de subsidiëring van de zorgraden.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid licht de beleidsintenties toe op donderdag 12 januari ’23, van 10 tot 11.30 uur, via een webinar ‘Versterking zorgraden’.

Deelnemen kan met deze MS Teams link.

Elke Verlinden