Gepubliceerd op: 12-10-2021

De Sustainable Development Goals (SDG’s) vormen het internationaal gedeelde doelstellingkader richting een duurzame wereld. Om deze ambities te realiseren, hebben we steden en gemeenten hard nodig. Het Sustainable Development Network (SDSN) schat dat 65% van het succes van de SDG’s afhangt van de onmiddellijk en actieve betrokkenheid van lokale besturen.

Om Vlaamse lokale besturen hierbij te helpen, lanceerde IDEA Consult in 2020 de eerste versie van de SDG-monitor. Voor alle SDG’s (behalve SDG 14) werden indicatoren geselecteerd die de lokale situatie in beeld brengen. Via bijna 100 indicatoren krijgen gemeenten inzicht in hun positie op vlak van armoede, werkgelegenheid, klimaat, etc. IDEA vertaalde de data naar een SDG-score per gemeente en per SDG.

De SDG-monitor toont het SDG-profiel van elke gemeente en stelt besturen in staat om evoluties op te volgen. Zetten ze stappen vooruit? Gaat het snel genoeg? Waar is nog werk aan de winkel? De SDG-score is verder bedoeld als een aanknopingspunt voor dialoog en voor het uitwisselen van goede praktijken. Via de gemeenschappelijke indicatoren kan de eigen gemeente zich immers vergelijken met gelijkaardige gemeenten.

Op 7 oktober 2021 lanceerde IDEA Consult een eerste update van de SDG-monitor. De indicatoren zelf werden bijgewerkt en er werden enkele nieuwigheden geïntroduceerd. Volledig in de geest van de SDG’s ging IDEA voor deze update een partnerschap aan met de United Nations University – Institute on Comparative Regional Integration Studies (UNU-CRIS). Dit onderzoeksinstituut van de Verenigde Naties stond in voor de statistische analyse van de data achter de SDG-monitor. Op deze manier werd zowel de dataset als de interpretatie ervan verbeterd.
 

Wat is er nieuw in de bijgewerkte versie?


De belangrijkste vernieuwing is de mogelijkheid om de evolutie van een gemeente doorheen de tijd te volgen voor elk van de 17 SDG’s en de afzonderlijke indicatoren, aan de hand van een grafiek. Zo krijgen gemeenten meer inzicht in hoe de context verandert en hoe het beleid hierop kan inspelen.

Er zijn in deze update ook een aantal nieuwe indicatoren opgenomen. Zo is er bijvoorbeeld meer informatie aanwezig rond mobiliteit door nieuwe indicatoren zoals de ecoscore van wagens en het aantal publieke laadpalen voor elektrische voertuigen.

Benieuwd hoe jouw stad of gemeente scoort op elk van de SDG’s? Bekijk het hier via de SDG-monitor 2021. Bekijk ook zeker eens het SDG-monitor 2021 rapport voor een diepgaandere analyse rond waarneembare trends in Vlaanderen.