Auteur:

Gepubliceerd op: 10-07-2023

In december 2022 heeft de Vlaamse regering besloten om in 2025 een statiegeldsysteem in te voeren in Vlaanderen/België. De Vlaamse Regering geeft daarbij de kans aan het bedrijfsleven om de haalbaarheid van een digitaal statiegeldsysteem te onderzoeken. Om aan te tonen dat het digitale statiegeldsysteem kan voldoen aan de voorwaarden van de conceptnota van de Vlaamse regering, worden er testen op het terrein uitgevoerd. Op 31 augustus organiseert VVSG ook een webinar voor lokale besturen.

 

Testen op terrein

De Vlaamse regering heeft besloten om het digitale systeem grondig te testen met behulp van pilootprojecten. Het Litterbits-Consortium, bestaande uit Twintag, Verhaert en Cegeka, heeft digitaal statiegeld getest op de Corda Campus in Hasselt. Het pilootproject vond plaats in het Cegeka-kantoor en de gemeenschappelijke cateringlocaties op de campus, gericht op 250 Cegeka-medewerkers en ongeveer 1.000 bezoekers van Resto Corda. Het pilootproject liep van 23 mei tot 30 juni.
Op 30 mei is het tweede pilootproject gestart in het KBC-hoofdkantoor in Leuven, in samenwerking met technologiepartner Unbox. Deze locatie heeft ongeveer 1.800 werknemers. Het pilootproject liep tot 23 juni. In beide pilootprojecten werden 10.000 tot 11.000 eenheden voorzien van een unieke code. In de komende weken zullen er meer gegevens worden verzameld over deze eerste pilootprojecten, met als doel het opstellen van een evaluatierapport met conclusies. Er zullen ook pilootprojecten plaatsvinden in halfopen en open omgevingen in de komende maanden.Onderzoek naar openbare pmd vuilnisbakken

Er is nog onduidelijkheid over hoe een digitaal statiegeldsysteem eruit zou kunnen zien en hoe de terugname via het openbaar domein zou verlopen. Daarom voert de verpakkingsindustrie een haalbaarheidsstudie uit naar openbare pmd-vuilnisbakken. Om dit onderzoek te bespreken met lokale besturen en informatie uit te wisselen over publieke vuilnisbakken, organiseerde de verpakkingsindustrie een online webinar en een aantal fysieke bijeenkomsten in juni. Het doel is om concrete voorstellen uit te werken in de zomer en opnieuw workshops te organiseren met lokale besturen in het najaar. 


Webinar VVSG op 31 augustus

De VVSG werkt momenteel ook aan een standpunt over een digitaal statiegeldsysteem. Om de lokale besturen te informeren over het proces voor de totstandkoming van een statiegeldsysteem, organiseert de VVSG op 31 augustus een online webinar. Meer informatie over dit evenement wordt binnenkort gedeeld.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond digitaal statiegeld? Hou dan zeker deze pagina op de website van VVSG in het oog.
 

Loes Weemaels