Auteur:

Gepubliceerd op: 09-11-2022

Een eerste oproep voor brede eerstelijnspraktijken eind oktober 2021 resulteerde in het opstarten van 6 goedgekeurde projecten. De Vlaamse Regering lanceerde op 28 oktober 2022 een tweede oproep voor brede eerstelijnspraktijken. Hiermee bevestigt de Vlaamse regering haar intentie om in de toekomst verder in te zetten op de creatie van brede, multidisciplinaire praktijken die gezondheidszorg en welzijn, privaat en publiek initiatief samenbrengen. De praktijkinzichten uit zowel de vorige als deze nieuwe oproep zullen vanaf midden volgend jaar voedend zijn voor een discussie over de inzet van VIPA-middelen om deze vorm van praktijkvoering te ondersteunen.

De oproep volgt grotendeels dezelfde logica en principes als de eerste oproep. Zo moet het minimaal gaan om een samenwerking tussen één of meerdere lokale besturen en huisartsen met een focus op bredere samenwerkingsverbanden. Projecten zullen moeten voldoen aan de duurzaamheids- en toegankelijkscriteria die gelden voor VIPA. 

Op basis van de ervaringen uit de eerste oproep versterken we de band met de zorgraad en hun verplicht advies m.b.t. het benodigde zorgaanbod in de wijk/gemeente waar de brede eerstelijnspraktijk zich wil vestigen.

Een extra element bij deze oproep is het stimuleren van een focus op een outreachende werking naar kwetsbare doelgroepen. Bezorg je aanvraag uiterlijk tegen vrijdag 9 december 2022 om 10:00u  Intussen werd meer uitleg gegeven tijdens twee webinars eerder deze week. De opname zal je binnenkort kunnen herbekijken op de website van het Agenstschap Zorg en Gezondheid.

Veerle Cortebeeck