Auteur:

Gepubliceerd op: 25-04-2024

Op 21 april werd de hernieuwde versie van het burgemeestersconvenant gelanceerd. Het doel van de hernieuwing is om steden en gemeenten te stimuleren om krachtiger op te treden voor een eerlijker, klimaatneutraal Europa. Een ambitie die gedeeld wordt door verschillende steden en gemeenten in Europa, waaronder ook de stad Mechelen.

 

Een meer doortastende visie, hernieuwde ambities

 

De Europese ambities zijn verhoogd, de Europese Unie zal namelijk in 2050 klimaatneutraal worden. Daarnaast zijn er heel wat nieuwe Europese plannen ontwikkeld in het afgelopen jaar, die het halen van de doelstellingen mogelijk moeten maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de renovatiegolf, de biodiversiteitsstrategie en het circulair economie actieplan. Het ideale moment om ook de doelstellingen binnen het burgemeestersconvenant aan te passen!

 

Steden en gemeenten als drijvende kracht

 

De steden en gemeenten zijn zelf heel ambitieus in hun klimaatbeleid. Dit bleek uit verschillende voorbeelden die tijdens het lanceringsmoment werden aangekaart, waaronder ook het Leuven2030 project. Verschillende burgemeesters toonden aan dat je als lokaal bestuur een belangrijke rol speelt in het realiseren van een klimaatneutraal Europa. Gemeenten kunnen de beweging van onderuit stimuleren, hebben oor voor de noden van hun burgers en hebben de kracht om de maatschappij te herstructureren.

 

Impact op gemeenten

 

De hernieuwing van het burgemeestersconvenant staat voornamelijk in functie van het bewerkstellingen van een inclusieve transitie en het verhogen van de ambities. De focus ligt echter op het behalen van de klimaatneutraliteit in 2050. Als stad of gemeente bepaal je zelf jouw tussentijdse doelstellingen en wanneer deze behaald moeten worden. Let wel, dit moet in lijn zijn met de nationale doelstellingen.

 

Heb je al jouw SECAP geschreven? Of zit je volop in het proces? Dan hoef je niet opnieuw te beginnen. Je kan jouw plannen gebruiken en aanpassen waar nodig.

 

In oktober zal bovendien een ceremonie gehouden worden om de hernieuwing officieel te bekrachtigen.

Elke de Taeye