Auteur:

Gepubliceerd op: 01-12-2021

Naast de leegstandsregelgeving voor woningen en gebouwen (zie ons bericht van vorige week), geldt er voor gebouwen met een economische functie die gelegen zijn op een perceel van minstens 5 aren een apart decretaal kader: het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten (in combinatie met Vlaamse Codex Fiscaliteit).

Hiermee voerde de Vlaamse Regering een heffing in voor leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten én een subsidie voor projecten die leegstaande en/of verwaarloosde sites nieuw leven inblazen. 

Met het wijzigingsdecreet van 18 juni 2021 is sinds 1 oktober 2021 de subsidieregeling voor de sanering van leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten aangepast. Het decreet heft niet alleen de verwervingssubsidies voor de openbare sector op, waardoor gemeenten en intercommunales niet langer beroep kunnen doen op een subsidie om dergelijke sites aan te kopen. Daarnaast gelden voortaan bijkomende voorwaarden en nieuwe – gedifferentieerde – tarieven – met betrekking tot de subsidies voor saneringswerkzaamheden aan leegstaande en/of verwaarloosde gebouwen die zijn opgenomen in de inventaris.  In deze brochure van het Departement Omgeving vindt u alle actuele informatie op een rijtje.

Een van de wijzigingen betreft de voorwaarde dat de financiële steun alleen kan worden aangevraagd door een eigenaar die hoogstens twee jaar eigenaar is van de bedrijfsruimte.

Verder gelden er voortaan twee tarieven:

  1. Een maximaal steunpercentage van 60%: om hiervoor in aanmerking te komen moet de aanvrager aantonen dat het saneringsvoorstel en de te realiseren herbestemming substantieel bijdragen aan een of meer van de volgende doelstellingen.
    • de verhoging van het ruimtelijk rendement;
    • de ontharding en vergroening;
    • de transitie naar hernieuwbare energie en klimaatneutraliteit;
    • de versterking van de verweving van activiteiten, of van gedeeld of meervoudig ruimtegebruik.
       
  2. In alle andere gevallen geldt een steunpercentage van 30% van de kosten van de saneringswerkzaamheden.

Meer info? 

Bart Palmaers