Auteur:

Gepubliceerd op: 17-08-2023

Vanuit de vaststelling dat de hoge energiekosten soms (mee) zorgen dat zwembaden tijdelijk of permanent de deuren sluiten, wil Vlaanderen een ondersteuning bieden om de uitdagingen rond energie aan te pakken. Er is immers een grote nood aan zwemwater. Vanuit het klimaatfonds en de middelen uit beleidsdomein Sport wordt een financiële steun en projectoproep voor energiebesparende maatregelen in zwembaden voorzien. 

Er komen verschillende maatregelen aan bod, maar ze moeten minstens leiden tot een besparing in verbruik van fossiele brandstoffen (en niet alleen in elektriciteit). Minimale investeringskost is 100.000 euro, het subsidiepercentage bedraagt 60%. De deadline voor het indienen van een aanvraag is 16 oktober 2023. De werken moeten tegen 30 september 2026 opgeleverd zijn. De kandidaturen worden beoordeeld naargelang hun impact op CO2-uitstoot. 

Zowel steden en gemeenten, AGB's, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden als privaatrechterlijk vormgegeven entiteiten binnen een PPS-constructie komen in aanmerking. 

Meer info op de website van Sport Vlaanderen

Maarten Tavernier