Auteur:

Gepubliceerd op: 24-06-2022

Ruim drie maanden na de start van de #PlekVrij-actie start de Odisee Hogeschool met een studie over het Belgische opvangbeleid voor tijdelijk beschermde vluchtelingen uit Oekraïne. Via een vragenlijst voor gastgezinnen willen de onderzoekers zicht krijgen op hun situatie en op die van de mensen die zij opvangen. Zo kunnen we leren uit deze collectieve ervaring en bijdragen aan de veerkracht van opvanggezinnen en van mensen op de vlucht.

Om de verspreiding van deze vragenlijst naar zoveel mogelijk gastgezinnen te realiseren, vraagt Odisee Hogeschool de hulp van de OCMW's. Vanuit VVSG doen we een warme oproep om de vragenlijst verder te verspreiden naar gastgezinnen die Oekraïense tijdelijk beschermde vluchtelingen thuis opvingen.

Omdat de werkdruk al hoog is, voorziet Odisee Hogeschool onderstaand berichtje dat gebruikt kan worden om de vragenlijst aan de gastgezinnen te bezorgen.

Met vragen of opmerkingen kan je terecht bij mieke.schrooten@odisee.be.

Bericht naar mogelijke deelnemers

De afgelopen weken en maanden stelden heel wat mensen hun huizen open voor Oekraïense vluchtelingen. 
Ving jij ook Oekraïense vluchtelingen op, of overweeg je dat te doen? Dan is de Odisee Hogeschool op zoek naar jouw ervaring!

Met een online bevraging peilen we o.a. naar jouw motivatie om mensen op de vlucht op te vangen, de ondersteuningsnoden van jouw gezin en van de mensen die je opvangt en de impact van de opvang op jouw leven. Via de antwoorden op de vragenlijst informeren we de overheid en hulporganisaties, om zo bij te dragen aan een goede omkadering van gastgezinnen en mensen op de vlucht. Jouw antwoorden zijn daarbij een grote hulp.

Het duurt ongeveer 15 minuten om de vragenlijst te beantwoorden. Je medewerking blijft strikt vertrouwelijk en onherkenbaar. 

De vragenlijst vind je via deze link: https://odisee.qualtrics.com/jfe/form/SV_cZOxgRieJB1fmrc

Met vragen en opmerkingen kan je terecht bij mieke.schrooten@odisee.be

 

Fabienne Crauwels