Auteur:

Gepubliceerd op: 31-08-2022

VITO en KMPG onderzochten in hun studie welke maatregelen uit lokale energie- en klimaatactieplannen effectief en vernieuwend zijn en breder kunnen worden ingezet in lokale besturen in Vlaanderen. De lokale energie- en klimaatactieplannen van 20 steden en gemeenten in binnen- en buitenland werden doorgelicht, waaronder de plannen van de centrumsteden Gent, Antwerpen, Leuven, Mechelen, Kortrijk, Oostende, Brugge, Roeselare en Genk.

Aan de hand van interviews en interactieve werksessies met sleutelfiguren in de betreffende gemeenten en steden werden relevante inzichten verzameld rond het lokaal energie- en klimaatbeleid. De resultaten van deze analyse werden vertaald naar concrete beleidsaanbevelingen en inspirerende voorbeelden. De beleidsaanbevelingen richten zich in eerste instantie op de stedelijke of gemeentelijke beleidsmakers maar indien er een relevante rol voor Vlaanderen, provincies en intercommunales of andere actoren is weggelegd, wordt deze rol ook expliciet toegelicht.

In de studie werden vier grote assen afgebakend (gebouwde omgeving, mobiliteit, energie en governance) waar vandaag reeds maatregelen kunnen genomen worden die als 'no regret' worden beschouwd, wat betekent dat alle steden en gemeenten, ongeacht hun schaalgrootte of maturiteit, deze aanbevelingen in principe onmiddellijk kunnen implementeren, met beperkte inzet van middelen. 

In het kader van deze opdracht werden ook 14 goede voorbeelden geselecteerd en gedocumenteerd. VITO en KMPG baseerden die selectie op de input die verzameld werd tijdens interviews en werksessies, hun repliceerbaarheid, implementatiegraad en vernieuwend of innovatief karakter. De 14 voorbeelden zijn concrete beleidsmaatregelen die direct of indirect een bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van de CO2-doelstellingen van een stad of gemeente. 

Elke de Taeye