Auteur:

Gepubliceerd op: 06-07-2023

Met de slogan ‘Samen in de strijd tegen mensensmokkel: help levens redden’ wil de politie zowel de handelaars van nautisch materiaal als burgers stimuleren om verdachte aankopen of bewegingen op het strand aan de politie te melden via het nummer 112, via de app 112 of rechtstreeks via de 101. Zo helpen ze mee in de strijd tegen mensensmokkel en redden ze mensenlevens.

Sinds 2020 proberen migranten steeds vaker de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk te maken met small boats (‘kleine bootjes) vanuit Noord-Frankrijk. Hoewel het aantal transitmigranten in 2022 in België sterk daalde, is het fenomeen niet verdwenen. Een gerichte aanpak door de ontwikkeling van een gecoördineerde onderzoeksstrategie, zowel nationaal als internationaal, leidde tot de ontmanteling van verschillende criminele groepen. Toch is het belangrijk om waakzaam te blijven. Transitmigranten doorkruisen België nog steeds maar willen vooral de kampen in het noorden van Frankrijk bereiken. Van op de Noord-Franse stranden wagen ze met small boats de gevaarlijke oversteek via het Kanaal naar het Verenigd Koninkrijk (VK).

De criminele organisaties proberen zich overal en via alle manieren te bevoorraden in: bootjes, zwemvesten, motoren … . Om dit fenomeen in de hand te houden, voert de politie doelgerichte controles uit. De voorbije jaren vonden al geregeld geïntegreerde acties small boats plaats. Hiervoor werkte de Federale Politie samen met de politiezones. Eerder onderzoek naar de aanpak van de problematiek rond mensensmokkel met small boats formuleert een aantal maatregelen. Een van de preventieve maatregelen is een preventiefolder gericht op de aankoop/verhuur van nautisch materiaal. In Nederland en het VK leidde dit al tot een uitgebreide (online) preventiecampagne voor de handelaars van nautisch materiaal en voor de burgers.

De Federale Politie lanceert nu in – in samenwerking met partners - een sensibiliseringscampagne. Met de slogan ‘Samen in de strijd tegen mensensmokkel: help levens redden’ wil de politie zowel de handelaars van nautisch materiaal als burgers stimuleren om verdachte aankopen of bewegingen op het strand aan de politie te melden via het nummer 112, via de app 112 of rechtstreeks via de 101. Zo helpen ze mee in de strijd tegen mensensmokkel en redden ze mensenlevens.

De affiches, folders en flyers naar de burgers toe zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. De brochures voor de handelaars zijn downloadbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Alle documenten zijn terug te vinden op: politie.be; police.be, polizei.be; police.be (EN). Via de QR-code op de affiche kom je ook op deze pagina’s terecht.

Koen Van Heddeghem