Gepubliceerd op: 24-02-2022

Omgevallen bomen, afgewaaide daken, losgerukte verkeersborden, afgebroken kabels en leidingen… Vanaf vrijdag 18 februari, zodra storm Eunice zich liet gelden, liep het aantal meldingen bij de hulpverleningszones snel op.

Tegen maandag 21 februari waren in totaal in Vlaanderen 41.794 oproepen binnengekomen waaronder er 38.314 om 11u afgewerkt waren. De laatste 3480 oproepen handelden de brandweerdiensten nog op diezelfde dag af. 

 

Uitzonderlijk veel oproepen 

Sinds enkele jaren verzamelt Netwerk Brandweer cijfers van interventies waaronder ook die voor storm en overstroming. In 2019, 2020 en 2021 werden respectievelijk 23.741, 28.137 en 24.318 oproepen geregistreerd voor storm en overstroming. Dat er bij de storm Eunice in enkele dagen tijd 41.794 oproepen binnengekomen zijn, geeft aan hoe zwaar deze storm was en welke inzet er van de brandweerdiensten en andere de hulpdiensten gevraagd is. 

Dit huzarenstukje was enkel mogelijk dankzij de inzet van alle brandweermensen. Ook veel administratief personeel sprong bij om de verwerking van de oproepen via het digitaal loket van de hulpverleningszones en de 1722 op te vangen. De verwerking van dringende noodhulp via het nummer 112 (voor brand en levensbedreigende situaties), mocht in geen geval vertraging ondervinden. 

De brandweer wil de bevolking ook uitdrukkelijk bedanken voor hun begrip en geduld. Het wachten kon soms wat langer duren, maar overal werd de brandweer met opluchting en dankbaarheid ontvangen.  

 

Warme solidariteit onder hulpverleningszones

De kustregio werd het zwaarst getroffen tijdens de storm Eunice. Vanuit deze zones kwam vrij snel een hulpoproep naar collega's om bij te springen met ladderwagens, hoogtewerkers en personeel. Zodra de hulpvraag onder controle was in hun eigen regio sprongen ploegen uit andere brandweerzones bij waar dit nodig was. 

Onze Waalse collega's (o.a. uit Charleroi) en onze Brusselse collega's stuurden brandweermensen en wagens ter versterking in de zwaarst getroffen gebieden. Daar waar de Vlaamse brandweer de Waalse collega's hielp tijdens de overstromingen in juni, waren het deze keer de Waalse en Brusselse brandweerdiensten die de Vlaamse collega’s zonder aarzelen bijstand boden.