Auteur:

Gepubliceerd op: 04-11-2021

Bij een Onderhouds- en EnergiePrestatieContract of kortweg OEPC is een derde partij verantwoordelijk voor het behalen van een vooraf contractueel vastgelegde energiebesparing bij een bepaald gebouw of groep van gebouwen. De geplande besparing wordt bij die methode contractueel vastgelegd tussen de eigenaar en een zogenaamde Energy Service Company (of Esco). De Esco implementeert een combinatie van energiebesparende maatregelen en eigen duurzame energieproductie.   

Afhankelijk van de energiebesparingsambitie kan de investering ofwel budgetneutraal verlopen - waarbij de energiebesparing de financieringslast dekt - ofwel in combinatie met een reeds voorzien investeringsbudget voor een structureel maatregelenpakket, zonder extra effect op de Auto Financiering Marge (AFM) van de publieke begroting.

Omdat onderhoud een wezenlijk onderdeel vormt van energiebeheer, staat de Esco ook in voor het beheer en onderhoud van de installaties, zodat deze de gehele contractperiode optimaal presteren. Op die manier is het mogelijk om een substantiële en gegarandeerde energiebesparing te realiseren en wordt het lokaal bestuur zelf ontzorgd. 

De OEPC werkwijze wordt al toegepast door het West Vlaamse provinciebestuur, onder andere in het provinciehuis.  Eerder dit jaar liet de stad Oostende zich ook al verregaand ontzorgen volgens het ESCO principe door het Energiehuis Oostende en Fluvius, waardoor 5 miljoen euro op budgetneutrale wijze werd geïnvesteerd in 38 gebouwen. 

Het voorbereiden van een OEPC vraagt uiteraard het nodige studiewerk, zoals een energie-audit en conditiestaatmeting, het opmaken van een bestek, het vastleggen van een ambitie, … Meestal wordt hiervoor beroep gedaan op een gespecialiseerd studiebureau.  

Om de drempel voor lokale besturen te verlagen om in zo’n systeem in te stappen, komt de provincie West-Vlaanderen nu voor de helft tussen in die kosten voor het voorbereidend studiewerk.  Het subsidiepercentage wordt verhoogd naar 75% indien aan één van beide of aan beide voorwaarden wordt voldaan: De aanvrager beschikt over een vastgoedstrategie en/of Indien het OEPC-contract 40% of meer besparing beoogt. Voor meer info kan je terecht op de website van provincie West-Vlaanderen.

Dit initiatief werd geïnspireerd door het Falco-project, een Europees Horizon2020-programma waar West-Vlaanderen één van de partners was. Op 18 november gaat het slotevenement trouwens door, voor meer informatie kan je de de activiteit op onze website raadplegen.

Kris Moonen