Auteur:

Gepubliceerd op: 28-06-2023

Onlangs kwam Staden in de krant als koploper voor het aantal m2 ontharding per inwoner (spijtig genoeg moet de media zich daarvoor baseren op achterhaalde cijfers gezien het Lokaal Klimaatpactportaal al sinds eind maart niet meer geactualiseerd wordt).

Staden heeft die positie te danken aan de ingrepen op de begraafplaatsen, die het sluitstuk vormen van een traject dat een 10-tal jaar geleden gestart is. Omdat alternatieve ‘on’kruidbestrijding (zonder chemische bestrijdingsmiddelen) een arbeidsintensieve klus is, werd toen de trendbreuk ingezet om te evolueren naar parkbegraafplaatsen.

Het traject begon met het planten van heel wat bomen. Vorig jaar werd ook de laatste stap gerealiseerd: het opbreken van alle bestaande verharding. Deze werd vervangen door tredgazon, met enkel een centrale toegangsweg die nog onder de vorm van een tweesporenpad in gesloten verharding werd aangelegd. Deze ingreep was goed voor 19700 m2 ontharding op de begraafplaats in Staden zelf en 1339,4 m2 in deelgemeente Oostnieuwkerke.

Voor een gemeente van zo'n 11.500 inwoners is Staden met dit project meteen goed op weg om bijna het dubbele van de doelstelling uit het LEKP te halen.

Het praktijkvoorbeeld van Staden is terug te vinden in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat. Ook jouw succesproject delen? Contacteer netwerkklimaat@vvsg.be. 

Maarten Tavernier