Auteur:

Gepubliceerd op: 30-06-2022

Dat het OCMW een boeiende werkplek blijkt te zijn, zeggen Loena en Maegan van de VIVES Hogeschool, na hun bezoek afgelopen donderdag aan het welzijnshuis in Roeselare. Loena en Maegan zijn twee pas afgestudeerde sociaal werkers en deelnemers aan de speeddate die het lokaal bestuur van Roeselare organiseerde op initiatief van de VVSG. Zij leerden de afgelopen drie jaar wel het een en ander over OCMW’s, maar bepaalde clichés bleven toch hangen.

Schepen voor personeel en organisatie Matthijs Samyn bevestigt dat het voor Roeselare best wel moeilijk is om nieuwe medewerkers aan te trekken: 'Er zijn zo veel vacatures, zowel in de private als in de publieke sector, dat werkgevers t.a.v. sollicitanten elkaar de loef afsteken.' 'De arbeidsmarkt begint te gelijken op een voetbalmarkt,' merkt schepen voor OCMW-beleid Bart Wenes op. En die krapte geldt niet alleen in en rond Roeselare, maar in gans Vlaanderen. 'Waar we vroeger 40 sollicitaties ontvingen, zijn we nu al blij dat er een kandidaat is,' vult diensthoofd Steve Vanryckeghem aan.

Maaike en Laura, twee ondertussen ervaren sociaal werkers in het Welzijnshuis van Roeselare, vonden het fijn en nuttig om zelf bij zo’n informele sollicitatiegesprekken betrokken te worden. Want uiteindelijk worden die studenten misschien wel hun nieuwe collega’s. En dan is een klik met het team een heel belangrijk voorwaarde. Nog een voordeel van zo’n laagdrempelig aanwervingsinitiatief.

104 OCMW’s en, na de VVSG-bezoeken aan de 11 Sociale Hogescholen in Vlaanderen, 61 pas afgestudeerde sociaal werkers schreven zich in voor de speeddateweek. Na nog wat extra lokale promotie verwelkomde Roeselare 25 deelnemers waaronder nog wat andere profielen, wat resulteerde in 18 spontane sollicitaties, 4 vervolggesprekken en al 1 aanwerving.

Deze speeddateweek was het eerste initiatief van de VVSG om het beeld van het lokaal bestuur als aantrekkelijke werkgever en fijne werkplek opnieuw positiever te maken. Vanaf het najaar 2022 staan er bij de VVSG meer en andere acties op stapel. Hou onze nieuwskanalen in de gaten want we rekenen ook op jullie.

Vragen over deze campagne? Contacteer Nastasja Veraert of Werner De Wael.

Werner De Wael