Auteur:

Gepubliceerd op: 08-11-2023

Afval van evenementen wordt ook beschouwd als bedrijfsafval, wat betekent dat de sorteerplicht voor keukenafval en etensresten ook van toepassing is op evenementorganisatoren. In zones waar er een selectieve fractie in het restafval belandt, moet er in principe een apart inzamelrecipiënt staan zodat de bezoeker de mogelijkheid heeft om correct te sorteren.

Het advies is om aan de hand van een vuilnisbakkenplan te bekijken waar er op de eventzone veel etensresten vrijkomen om te bepalen waar het zinvol is om bijkomende recipiënten te plaatsen. Bijvoorbeeld in een zone waar bezoekers eten, is het aangewezen om een inzamelbak voor etensresten te plaatsen. Ook op plaatsen waar eten wordt bereid, moeten aparte recipiënten staan.

We vragen aan onze leden om deze informatie te delen met de organisatoren van evenementen.

OVAM biedt communicatiemateriaal aan rond deze aankomende sorteerverplichting. Je kan dit materiaal gebruiken om jouw medewerkers, collega’s, eventorganisatoren, bezoekers … tijdig te informeren.

Aarzel niet bijkomende info te geven vanuit jouw eigen organisatie of lokaal bestuur. Bij het delen op sociale media bijvoorbeeld kan je specifieke nadruk leggen op wat relevant is voor jouw sector of doelgroep.

 

Loes Weemaels