Auteur:

Gepubliceerd op: 22-06-2023

In 2023 en 2024 kunnen zorgvoorzieningen voor energiebesparende investeringen, ook wel klimaatmaatregelen genoemd, een beroep doen op renteloze energieleningen.  Er is voor beide jaren telkens maximaal 50 miljoen Euro ter beschikking of 100 miljoen Euro in totaal.

Zorgvoorzieningen die al een gratis energiescan lieten uitvoeren door het Vlaams Energiebedrijf (VEB) en waarvan de werken voor klimaatmaatregelen nog niet zijn aangevat, kunnen voor het niet-gesubsidieerde deel een renteloze energielening aanvragen.

De eerste voorwaarde is dat jouw zorgvoorziening een energiescan heeft laten uitvoeren. De scan is sowieso gratis in zoverre je de maatregelen met terugverdientijd tot vijf jaar op eigen kosten uitvoert. Voor de aanvraag van de energiescan kan je op het Terra-platform terecht.

Voor die maatregelen met een terugverdientijd langer dan vijf jaar kan je klimaatsubsidies aanvragen tot maximaal 60% van de investering of tot een niveau waarop de terugverdientijd tot vijf jaar wordt teruggebracht.  Voor het deel dat niet gesubsidieerd wordt kan je een renteloze energielening aanvragen.

Uitgesloten zijn de maatregelen op basis van fossiele brandstoffen. Er is een minimum te financieren bedrag per financieringstoezegging van 60.000 Euro, er is geen absoluut maximumbedrag.  Er is 100 miljoen Euro voorzien, verdeeld over meerdere oproepen.  Indien de vraag toch het aanbod zou overstijgen, zal er rangschikking worden doorgevoerd op basis van de beste klimaatscore.

De eerste oproep loopt van 15 juni en sluit af op 3 juli 2023. Er volgen daarna zeker nog oproepmomenten.

Info en vragen

Kurt Schoonbaert