Auteur:

Gepubliceerd op: 27-09-2021

Vanaf 16 oktober 2021 is het advies van de tweede arts in geval van crematie opnieuw vereist. Tot en met 15 oktober 2021 liet de Vlaamse regering toe dat van deze vereiste kon worden afgeweken, gezien de toenmalige noodsituatie. De hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen neemt de noodzaak tot het verlengen van de afwijkingsregeling na deze periode weg.

Het Netwerk van begraafplaatsbeheerders, VLAVABBS en VVSG zijn echter voorstander om de verplichte dubbele attestering bij crematie te vereenvoudigen - een standpunt dat ook werd verkondigd tijdens de consultatieronde eerder dit jaar - dit naar aanleiding van de opmaak van een conceptnota rond de actualisatie van de regelgeving van begraafplaatsen en lijkbezorging die in het najaar aan de Vlaamse Regering zal worden voorgelegd. 

De Vlaamse regering neemt dit verder op in samenspraak met alle belanghebbenden (waaronder het Agentschap voor Zorg en Gezondheid, het College van Procureurs-Generaal,…). Het uitgangspunt is een zo eenvoudig mogelijke procedure, maar met een duidelijke vaststelling van wat de werkelijke doodsoorzaak was.   

De details van de regeling die nog geldt tot en met 15 oktober 2021, kan je hier terugvinden.

Lotte Van Liefde